Lesar: Pohapsiti i pozatvarati one koji su trgovali mandatima

SVE KOJI su sudjelovali u kupoprodaji mandata trebalo bi pohapsiti i pozatvarati, poručio je danas iz Hrvatskog sabora Dragutin Lesar (HNS) raspravljajući o trgovini vijećničkim mandatima nakon lokalnih izbora, temi koju je, interpelacijom, potaknuo SDP.

Lesar se pita i zašto postoji tržište mandata, čije su dionice najvrednije i što bi s njima bilo da postoje neposredni izbori.

Za Damira Kajina (IDS) ključ političkog morala leži u izbornim pravilima. "Svako izborno friziranje dovodi do postizborne perverzije", poručio je.

SDP-ovci odbacuju tvrdnje Vladina predstavnika da Vlada nema saznanja o korupciji u kupovini mandata.

Eklatantan primjer političke korupcije je kada ministar Vukelić, u ime HDZ-a, u Karlovcu sklopi ugovor sa Franjom Capanom (HSU) da će za funkcioniranje te stranke mjesečno osigurati 20 tisuća kuna iako ima pravo na samo dvije tisuće, ustvrdila je Ingrid Antičević-Marinović.

Ocijenila je da stranke da bi rehabilitirale politiku u očima javnosti imaju moralnu i zakonsku obvezu osuditi i onemogućiti pobjede koje nisu rezultat izbora.

"Činjenica da u političkoj trgovini sudjeluje, ne samo Središnji državni ured za upravu, nesankcioniranjem, nego izravno i članovi Vlade, vrsta je infarkta političkog sustava , demokracije i parlamentarizma", smatra Ingrid Antičević-Marinović.

Za Dražena Bošnjakovića (HDZ) nisu sporni zaključci koje predlaže SDP, već tvrdnje da je Vlada kriva za navodno trgovanje mandatima.

Da i SDP nije bio "nevin" nakon izbora Bošnjaković vidi na primjeru Skupštine Sisačko-moslovačke županije, gdje je, smatra, pogrešna interpretacija zakona omogućila da na mjesta tri manjinska vijećnika sjednu stranačke osobe čime se broj skupštinskih mandata proširio i stvorila umjetna većina i time promijenila volja birača.

Volja biračkog tijela, kaže, nije ispoštivana ni u Velikoj Gorici, a zbog "nategnute koalicije (SDP i HSP) koja lako puca".

Milorad Pupovac (SDSS) smatra, pak, da u Sisku nije bilo nezakonitosti, ali da se manipulicije u okviru zakona ubuduće ne smije dopustiti.

Pročitajte više