LET MH370 Prekinuta potraga za malezijskim avionom, hoće li se ikad saznati što se dogodilo?

Foto: FaH

STRANE agencije javljaju kako je prekinuta potraga za Boeingom 777 kompanije Malaysia Airlines koji je prije skoro tri godine nestao nakon što je iz Kuala Lumpura krenuo za Peking.

Podsjetimo, avion je s 239 putnika i članova posade nestao 8. ožujka 2014. godine.

Kako još nisu pronađene crne kutije, istražitelji ne mogu odgovoriti na pitanja o uzroku pada zrakoplova i razlogu zbog kojeg je toliko skrenuo sa zadane rute.

Dosad je pronađeno tek nekoliko dijelova aviona, dio krila, otkriven na otoku Mauricijusu u Indijskom oceanu,  zatim dio koji je nađen na francuskom otoku Reunion u srpnju 2015. te dio nađen u Tanzaniji u lipnju prošle godine.

Još nekoliko komada se smatra da su "gotovo sigurno" s MH370: dva nađena na obali Mozambika te jedan na Madagaskaru.

Da je podmorska potraga za zrakoplovom Malaysia Airlinesa na letu MH370 prekinuta, priopćile su u utorak australska, malezijska i kineska vlada.

Boeing 777 je nestao 8. ožujka 2014. s 239 putnika i članova posade, nedugo nakon polijetanja

Letjelica "nije locirana" na području od 120.000 četvornih kilometara koje se pretraživalo, na jugu Indijskog oceana, dodaje se u priopćenju.

Nestanak tog zrakoplova je jedna od najvećih zagonetki u povijesti civilnog zrakoplovstva.

"Unatoč svim naporima da se uz pomoć znanosti, najsuvremenije tehnologije i uputa najvećih stručnjaka (...) locira letjelica, potraga nije dala rezultata", ističe se u tekstu.

"Dakle, podmorska potraga za MH370 je prekinuta".

Odluka o prekidu potrage "nije donesena olako ni bez žaljenja", dodaje se u priopćenju triju zemalja.

"Ne gubimo nadu da će se pojaviti nove informacije i da će se letjelica jednom ipak pronaći".

Stručnjaci su kao moguću zonu pada ocijenili jedno drugo područje od 25.000 četvornih kilometara, ali su Australija i Malezija zaključile da nema dovoljno dokaza za širenje potrage.

Pročitajte više