LGBT protiv Zdravka Mamića: Tražimo da Mamić objavi javnu ispriku o svom trošku

SUTRA u 9.30 sati na Županijskom sudu u Zagrebu održat će se prvo ročište u postupku koji se vodi povodom udružene tužbe za diskriminaciju temeljem spolne orijentacije koju su podnijele članice Centra za LGBT ravnopravnost (udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centra za mirovne studije protiv Zdravka Mamića, izvršnog dopredsjednika NK Dinamo, priopćeno je iz Centra za LGBT ravnopravnost.

Članice Centra podsjećaju na izjavu Zdravka Mamića koju je 16. studenog 2010. dao za medije  da "gay nogometaši ne mogu igrati za reprezentaciju" i da se gay muškarci mogu baviti drugim poslovima, kao što su "baletani, tekstopisci ili novinari".

"Zdravko Mamić time stao u obranu predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića, protiv kojeg smo također podigli udruženu tužbu, zbog njegove prethodne izjave u kojoj javnosti poručuje da gejevima nema mjesta u reprezentaciji jer da 'na sreću, nogomet igraju samo zdravi ljudi'", ističu.

U svojoj tužbi, Centar za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije traže zabranu daljnjeg istupanja Zdravka Mamića u medije na način da osobe diskriminira po osnovi spolne orijentacije, te da u dnevnim novinama o svom trošku objavi javnu ispriku radi davanja ovakvih izjava.

Pročitajte više