LGBT udruge napale Zagreb Pride jer je autao političare

Foto: PIXSELL/Slavko Midzor

Šesnaest vodećih hrvatskih LGBTIQ+ organizacija javno se ograđuje od nedavnih akcija udruge Zagreb Pride, posebice zbog objave tzv. LGBT izbornog kompasa koji je neovlašteno otkrio seksualni identitet pojedinaca bez njihovog pristanka.

>> Zagreb Pride: Ovo je 11 gej kandidata na listama. Trojica su iz HDZ-a

Ovaj dokument je, bez suglasnosti svih uključenih, naveo imena deset kandidata i jedne kandidatkinje na parlamentarnim izborima, etiketirajući ih kao LGBTIQ+ osobe, što je pokrenulo široku kontroverzu i raspravu o pravima na privatnost i osobnu autonomiju.

Takve akcije ne samo da kompromitiraju integritet zajednice, već i umanjuju sposobnost njenih članova da donesu informirane odluke koje će oblikovati njihovu budućnost. Prisilno otkrivanje identiteta nosi ozbiljne dugoročne posljedice, ugrožavajući mentalno zdravlje i osobnu sigurnost pojedinaca, te ignorira njihovu složenost i profesionalni identitet.

U svjetlu predstojećih izbora, naglašavamo važnost informiranja i aktivnog sudjelovanja svih građana u demokratskim procesima. Organizacije koje zastupaju prava LGBTIQ+ osoba trebaju biti predvodnici u stvaranju sigurnih prostora i omogućavanju okruženja u kojem svatko može samostalno kontrolirati svoj identitet. Stoga pozivamo na odgovorno ponašanje koje promiče razumijevanje i podršku unutar zajednice, a ne stigmatizaciju i prisilu.

Ovo priopćenje potpisuju: Ponosni Zagreb, kolekTIRV, Iskorak, Dugine obitelji, Zbeletron, K-zona, Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“, LeZbor, Qsport Zagreb, House of Flamingo, Proces Pula, ZaPravo, Centar za građanske inicijative Poreč, Grof Darkula, Drum'nbijes, Neurodivergent Nights.

Prenismo ga u cijelosti u nastavku:

"U posljednjih nekoliko mjeseci, svjedočili smo nekoliko slučajeva prisilnog otkrivanja seksualnog identiteta unutar hrvatske LGBTIQ+ zajednice. Jedan od najupečatljivijih primjera je nedavna objava tzv. LGBT izbornog kompasa od strane udruge Zagreb Pride.

Taj dokument je bez pristanka svih osoba uključio imena deset kandidata i jedne kandidatkinje za parlamentarne izbore, označavajući ih kao LGBTIQ+ osobe. Takav čin izazvao je široko negodovanje, kako unutar same zajednice, tako i među njenim saveznicima, te je potaknuo raspravu o pravima na privatnost i osobnu autonomiju.

Nažalost, inicijative poput LGBT izbornog kompasa prpoustile su priliku za pružanje korisnih informacija za informirano glasanje i svele cijeli proces na površnu i vrlo plitku online kampanju. Takve akcije ne samo da narušavaju integritet naše zajednice već i smanjuju mogućnost da njezini članovi i članice donesu promišljene odluke koje će utjecati na njihovu budućnost u idućim godinama.

U svjetlu predstojećih izbora, važno je podsjetiti svaku osobu na njezinu dužnost da se informira i aktivno sudjeluje u izbornom procesu. Samo tako možemo osigurati da naša zajednička prava, ali i individualne vrijednosti, budu adekvatno zastupljeni i zaštićeni u političkim arenama. Pozivamo sve da pristupe izborima s razumijevanjem i odgovornošću. 

Dugoročne posljedice prisilnog autanja

Prisilno otkrivanje identiteta nije samo kršenje privatnosti, već se radi o duboko etičkom pitanju s ozbiljnim implikacijama. Osim što može trajno narušiti mentalno zdravlje pojedinca, prisilno autanje može destabilizirati obiteljske odnose i ugroziti osobnu sigurnost.

Akcije poput ove često gledaju na osobe samo kroz vrlo pojednostavljenu prizmu njihovog LGBTIQ+ identiteta, ignorirajući njihovu kompleksnu osobnost i profesionalni identitet.

Kada je prisilno autanje opravdano?

Iako neki smatraju da prisilno autanje može biti opravdano u rijetkim situacijama - na primjer, kada pojedina osoba svojim djelovanjem šteti LGBTIQ+ zajednici - takvi slučajevi zahtijevaju pažljivo razmatranje.

Načela proporcionalnosti moraju se primjenjivati kako bi se izbjeglo kršenje privatnosti i osiguralo da je djelovanje zaista u interesu zaštite prava zajednice. No, smatramo da bi ovakvo postupanje trebalo biti iznimka, a ne pravilo.

Uloga organizacija u procesu autanja

Organizacije koje zastupaju prava LGBTIQ+ osoba imaju ključnu ulogu u pružanju podrške i stvaranju sigurnog prostora za svakoga. Važno je naglasiti da njihova uloga nije poticanje ili forsiranje autanja, već omogućavanje okruženja u kojem svaka osoba može samostalno kontrolirati svoj proces otkrivanja identiteta.

To uključuje emocionalnu podršku, pristup psihološkim resursima i osiguranje da svaka osoba može svoj identitet komunicirati kada i kako to ona smatra prikladno.

Umjesto stigmatizacije i prisile, smatramo da se trebamo fokusirati na razumijevanje i podršku unutar zajednice. Važno je dublje razumjeti zašto pitanje izlaska iz ormara danas u Hrvatskoj i dalje predstavlja izazov. Socijalne norme, kulturološka očekivanja i postojeći zakonski okviri često oblikuju percepciju LGBTIQ+ identiteta, stvarajući barijere koje otežavaju ili usporavaju proces autanja.

Rad na stvaranju sigurnog okruženja, gdje svaka osoba može živjeti autentično i bez straha od osude ili prisile, ključan je za napredak cijelog društva. Bez obzira na političke ili društvene podjele, moramo ostati dosljedni načelima pravednosti i poštovanja, zajedno se boreći za sreću i sigurnost svake osobe.

Ovim pristupom potičemo širu otvorenost društva, jačamo podršku koju ono pruža pojedinim osobama, te ih osnažujemo da s ponosom žive svoj istinski identitet - kakav god on bio", zaključuju u zajedničkom priopćenju.

Pročitajte više