Libija bi mogla povećati proizvodnju nafte i ugroziti OPEC-ov dogovor

Foto: 123rf

NEOBIČNA i luda 2016. po događanjima na tržištu kapitala čini se da će zadržati isti ritam sve do posljednjeg dana prosinca jer, iako smo ušli u drugu polovicu mjeseca, još uvijek ništa od uobičajenog usporavanja tržišnih aktivnosti, navode analitičari Saxo banke.

Godinu su obilježili Brexit, pobjeda Donalda Trumpa, mogući kraj 30-godišnjeg rasta američkih obveznica, pojava špekulanata na kineskim robnim tržištima te dogovor zemalja članica OPEC-a, a sve to je uzrokovalo značajne tržišne promjene, poručuje Ole Hansen, rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci.

Cijene nafte su se stabilizirale

"Na robnim tržištima godina je započela loše za naftne ulagače jer nisu vidjeli kraja padu cijena nafte, trgovci plemenitim metalima nadali su se rastu cijena, nakon razdoblja rasprodaje u posljednje tri godine, a industrijski su se metali borili s potražnjom koja je zaostajala za rastućom ponudom. Ipak, za promjenu su bili dovoljni jedni američki predsjednički izbori, OPEC-ov dogovor i Fedovo podizanje kamatne stope", ističe O. Hansen. Cijene nafte su se stabilizirale pa je izgledno i njihovo povećanje u idućoj godini, uz oprez da se proizvođači prvotno trebaju držati dogovorenog smanjenja proizvodnje, dok je cijena industrijskih metala skočila zbog uvjerenja ulagača da će fiskalne politike podržati rast i povećanu potražnju, umjesto dosadašnjih poteza središnjih banaka, pojašnjava Hansen.

Protekli je tjedan sirova nafta bila na dobrom putu da zabilježi svoj prvi tjedni pad u posljednjih pet tjedana. Nedavni porast cijene bio je reakcija na pristanak zemalja nečlanica OPEC-a da podrže proces rebalansa proizvodnje, no potrajao je manje od 48 sati prije nego je vijest o povećanoj proizvodnji istih tih zemalja nečlanica, uzrokovala pad cijena nafte. Međutim, nastavlja Hansen, tjedno izvješće agencije EIA o stanju na tržištima naftom pokazalo je da je proizvodnja u SAD-u skočila za 99 tisuća barela po danu zbog proizvodnje iz škriljevca. Iako su ti rezultati samo procjena i moguća je njihova korekcija u objavi kvartalnih rezultata, oni ipak pokazuju trend, ističe Hansen i nastavlja da je rastuća proizvodnja u SAD-u, u kombinaciji s neobično snažnim nagomilavanjem sezonskih zaliha u terminalu Cushing koji je središte za ročnice sirove nafte tipa WTI, doprinijela da se ročnice sirove nafte ponovno nađu pod pritiskom.

Istovremeno, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u svom je mjesečnom izvješću o stanju na naftnim tržištima pretpostavila rast cijena, kazavši da bi se globalno tržište nafte tijekom prve polovice godine moglo suočiti s deficitom opskrbe, pod uvjetom da se ostvari dogovoreno smanjenje proizvodnje nafte. S druge strane, OPEC je u svom mjesečnom izvještaju bio puno oprezniji jer su naveli da bi na tržištu i dalje mogla vladati prekapacitiranost, sve do druge polovice godine.

Libija bi mogla ponovno otvoriti dva najveća naftna polja

S obzirom da su i iz Libije počele stizale vijesti da bi se ponovno mogla otvoriti dva najveća libijska naftna polja na zapadu zemlje i najveći libijski izvozni terminal, nakon što su zatvoreni 2014. godine, pri čemu naftna polja El Sharara i El-Feel imaju potencijal podizanja libijske proizvodnje za više od 400 tisuća barela po danu, zanimljivo će biti pratiti daljnji razvoj događaja. Naime, u tom slučaju bit će gotovo nemoguće da OPEC dosegne ciljanu proizvodnju od 32,5 milijuna barela, uz dodatni pritisak i za Saudijsku Arabiju da još više smanji proizvodnju, razmišljaju u danskoj investicijskoj banci.

Nema sumnje da su ponovno slabljenje cijene sirove nafte potaknuli i špekulativni ulagači smanjujući rekordno nagomilane 'bikovske' pozicije koje su uslijedile nakon OPEC-ovog dogovora, smatra Hansen i podsjeća da su u drugom tjednu prosinca hedge fondovi povećali svoje bikovske oklade sirove nafte tipa WTI i Brent za 228 milijuna barela i tako dosegnuli novi rekord od 728 milijuna barela. Čak i da se ne dogode velike korekcije tržišta, najnovije bi vijesti mogle ograničiti rast cijene, pa je vjerojatna ozbiljna likvidacija 'long' pozicija. Istovremeno, mogući rast cijene je i pod pritiskom jačanja dolara zbog Fedove odluke o kamatnoj stopi, a iako povezanost između dolara i cijene nafte stalno varira, ne može se zanemariti rizik s globalnim rastom i time povezanom potražnjom za jačim dolarom te porastom cijene financiranja, zaključuju iz danske investicijske banke.

Pročitajte više