Libija najavila gospodarski embargo Švicarskoj

LIBIJA na čelu s Moamerom Gadafijem odlučila je uvesti potpuni gospodarski embargo Švicarskoj. Gadafi je kazao da će već nekako doći do alternativnih izvora za nabavu lijekova i medicinske opreme, koje su uvozili iz Švicarske.

Libija je gospodarski embargo najavila Švicarskoj nakon što je Gadafi prošli tjedan pozvao muslimane na džihad protiv Švicarske zbog, kako je rekao, "politike koja je puna mržnje prema islamu". Libijska vlada je stanovnike Libije pozvala da bojkotiraju švicarske proizvode te da se ne voze zrakoplovima i brodovima švicarskih kompanija, prenosi Associated Press.

Švicarska uzvraća udarac ograničavanjem ulaznih viza za Libijce

Odluka o embargu i pozivanju u sveti rat protiv Švicarske je vrhunac diplomatskog spora koji se već dvije godine vodi između tih dviju zemalja.

Spor je započeo 2008. godine kada su švicarske vlasti zbog lošeg vladanja u hotelu uhitile Gadafijeva sina i njegovu suprugu. Službeni Tripoli zahtijeva od Švicarske da se sudi osobama odgovornim za uhićenje Gadafijeva sina. Libija je tada uzvratila udarac Švicarskoj tako što je zabranila izlazak iz zemlje dvojici švicarskih poslovnih muškaraca.

Libija je već prekinula nabavu nafte Švicarskoj i svoja novčana sredstva podignula iz švicarskih banaka, a švicarskim tvrtkama je zabranjeno djelovanje na libijskom području.

Švicarska je na to odgovorila ograničavanjem izdavanja ulaznih viza libijskim državljanima.

Pročitajte više