Libija zatvara tri prihvatna centra za izbjeglice nakon kritika UN-a

Ilustracija: 123rf

LIBIJA planira zatvoriti svoja tri najveća prihvatna centra za migrante, izjavio je libijski ministar unutarnjih poslova Fathi Bashagha. 

Riječ je o centrima u Misrati, Tajouri i Khomsu. 

Organizacije koje prate situaciju boje se da će njihovo zatvaranje samo dovesti do prenapučenosti preostalih centara te da će još veći broj migranata ostati u rukama krijumčara ljudi, javlja BBC

Izjave UN-a i Amnesty Internationala 

UN je prošlog mjeseca pozvao na zatvaranje svih prihvatnih centara za izbjeglice u Libiji navodeći nedostatak prostora kao glavni razlog. 

Migranti iz više različitih centara progovorili su o nehumanim uvjetima u kojima su držani opisujući mučenja, silovanja, pothranjenost i širenje bolesti poput tuberkuloze. 

Amnesty International nazvao je uvjete u centrima "užasnima i nehumanima". 

"Barem neki od ovih centara funkcioniraju po poslovnom modelu koji uključuje krijumčare ljudi, a ponekad i prisilni rad", rekao je vodeći dužnosnik UN-ove agencije za izbjeglice Jean-Paul Cavalieri. 

Mnogi afrički migranti koji se pokušavaju domoći Europe, završavaju prodani u sklopu trgovine robljem, najčešće kao seksualni robovi ili radnici na gradilištima. 

Vjeruje se da libijska vlada, koju je priznao UN, ima nadležnost nad 12 prihvatnih centara u zapadnoj Libiji. 

Planovi zatvaranja triju centara uslijedili su nakon kritika zbog vraćanja migranata u Tajouru iako je u srpnju ona bila pogođena raketom.  

Taj užasni napad može se smatrati ratnim zločinom, rekli su izaslanik UN-a za Libiju Ghassan Salamé i vodeća dužnosnica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet. 

Vijeće sigurnosti UN-a, međutim, nije osudilo napad zbog odbijanja SAD-a da potpiše zajedničku izjavu. 

Migranti bježe uslijed ratnih događanja u Libiji 

Prihvatni centar Tajoura nalazi se u blizini glavnoga grada Tripolija, u kojemu se vode borbe između međunarodno priznate libijske vlade i pobunjeničke Libijske narodne vojske. 

Samo prošli tjedan 150 migranata utopilo se prilikom pokušaja bijega u Italiju, što je najveće stradavanje ljudi na Mediteranu ove godine.

52 migranata jučer su spašena s broda kojemu je prijetilo potonuće na putu od Libije do Italije. 

Španjolske vlasti zaprijetile su humanitarnoj organizaciji Proactiva Open Arms, koja je spasila migrante, kaznama od 900.000 eura ako bude nastavila spašavati ilegalne migrante.  

Pročitajte više