Libijski pobunjenici se žale da im NATO ne pomaže dovoljno

POBUNJENIČKE snage uspjele su osvojiti aerodrom u Gaafijevom rodnom gradu Sirtu. Aerodrom se nalazi nekih pet kilometara od centra grada, kojeg još uvijek drže Gadafijevi vojnici.

Podsjetimo, pobunjenici su i prije dva tjedna uspjeli nakratko zauzeti aerodrom, ali su se potom morali povući. Ovog puta se nadaju da će zadržati aerodrom, iako su izloženi raketama i pucnjavi Gadafijevih lojalista, piše BBC. Pobunjenici imaju plan još neko vrijeme držati položaj dok im ne dođu pojačanja, kada imaju namjeru krenuti u ključnu ofenzivu i dodatno stisnuti Gadafijeve trupe u sam centar grada.

NATO ne čini dovoljno

Istovremeno, njihovi kolege u Bani Walidu nisu danas uspjele postići značajan napredak. "Čim krenemo, dobijemo odgovor u vidu artiljerijske vatre i raketa. Uzvratimo i mi, ali ne šaljeno pješadiju. Moramo čekati pojačanja", kazao je pobunjenički ovjni zapovjednik za AFP.

"NATO je tu, ali ne čini dovoljno. Uinšte jedna raketni bacač, ali ga Gadafijevi vojnici odmah zamijene novim", dodao je.

Bivši premijer u Tunisu štrajka glađu

Još uvijek je nepoznato gdje se skriva pukovnik Gadafi, ali pobunjenici vjeruju da ga na pustinjskom jugu zemlje čuvaju lokalni Tuaregi.  PObunjenici misle i kako je njegov sin Mutassim u Sirtu, dok bi Saif mogao biti predvodnik otpora u Bani Walidu.

Istovremeno, bivši libijski premijer Al-Bagdadi Ali al-Mahmudi počeo je u tuniskome zatvoru štrajk glađu u znak prosvjeda protiv zahtjeva novih libijskih vlasti da ga Tunis izruči, objavio je danas njegov odvjetnik.

Tuniski tužitelji kažu kako su primili zahtjev Nacionalnoga prijelaznog vijeća te da ga zato drže u pritvoru iako mu je prihvaćena žalba na presudu od šest mjeseci u zatvoru jer je ilegalno ušao u Tunis. Mahmudi je bio libijski premijer od 2006. godine, a u Tunis je pobjegao 21. kolovoza, u jeku bitke za Tripoli.

Pročitajte više