Licemjerni Vlahušić glumi moralista, a jučer je bio u koaliciji s Karamarkovim HDZ-om

Ilustracija: Index (FaH, Facebook)

"ZATO što je HNS odlučio biti politička stranka koja će sačuvati svoj svjetonazor, da budemo odgovorni prema građanima koji su nas birali", rekao je danas HNS-ovac Andro Vlahušić, koji se uz Anku Mrak Taritaš i Gorana Beusa Richembergha promovirao kao zaštitnik interesa HNS-a te prvi koji je bio protiv koalicije s HDZ-om.

U Dubrovniku napravio ono što zamjera Vrdoljaku


No, Vlahušić je u Dubrovniku napravio upravo ono što zamjera Ivanu Vrdoljaku, a to je koalicija s HDZ-om kako bi se očuvala vlast u tom gradu te izbjegli novi lokalni izbori. Štoviše, Vlahušić je poznat po svojim stavovima o nužnosti velike koalicije HDZ-a i SDP-a te tvrdnjama kako Tomislav Karamarko nije "toliko crn koliko ga neki žele prikazati".

No, krenimo redom.

U Dubrovniku je sredinom srpnja 2013. godine nakon lokalnih izbora postignut tzv. "Dubrovački dogovor" između HDZ-a, HNS-a, SDP-a i partnera, uz podršku Vićanovog DDS-a.

Dubrovački dogovor direktno dogovorili Vlahušić i Karamarko

Dogovorom su tada raspodijeljene i fotelje u gradskim tvrtkama. Ta neprirodna koalicija lijevih i desnih stranaka u Dubrovniku brojala je 16 vijećnika, a gradonačelnik Andro Vlahušić iz redova HNS-a objašnjavao je da nije riječ o koaliciji stranaka, već o "dogovoru stranaka u Gradskom vijeću, koje sukladno rezultatima izbora sudjeluju u donošenju političkih odluka". Upravo takvu formulaciju spominjao je Vrdoljak, za što ga ovih dana napada Vlahušić. Ne koalicija, nego dogovor.

Dubrovačka oporba opisala je tu koaliciju kao interesni savez gradskih vijećnika sklopljen pod pritiskom rokova za donošenje UPU Srđa, odnosno zbog golfa na Srđu. No, godinu dana kasnije "dogovor se raspao".


"Dubrovački dogovor sklopili su direktno predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, gradonačelnik Andro Vlahušić te aktualni predsjednik Gradskog vijeća, Niko Bulić", otkrila je svojedobno europarlamentarka Dubravka Šuica iz redova HDZ-a.

Krah u Dubrovniku

Podsjetimo i kako je ovim posljednjim izborima u nedjelju HNS izgubio vlast u Gradu Dubrovniku. Vlahušić se nije mogao kandidirati zbog pravomoćne presude u slučaju Šipan. Onako kako je Vrdoljak smanjivao šanse Anki Mrak Taritaš, tako ih je Vlahušić smanjivao HNS-ovom kandidatu za gradonačelnika Dubrovnika, Valentinu Dujmoviću.

Dujmović je predstavljan kao Vlahušićeva marioneta, a ne samostalni kandidat svoje stranke. Uostalom, na izbornim plakatima HNS-a u Dubrovniku bolje se vidjela Vlahušićeva glava nego sam Dujmović. Iako je bilo jasno da Vlahušić ne smije sudjelovati u izbornom procesu.

HNS, koji je do jučer bio na vlasti u Dubrovniku, sada u Gradskom vijeću ima svega tri zastupnika.

Pročitajte više