Lideri regije u borbi protiv kriminala: Hrvatska, zemlja forenzičara

U SPLITU je promovirano 57 magistara forenzičkih znanosti, koji su završili jedan od tri smjera na Sveučilišnom studijskom centru za forenzičke znanosti. Studenti su se mogli opredijeliti za istraživanje mjesta događaja, forenzičnu kemijsku i molekularnu biologiju te forenziku i nacionalne sigurnosti, a od ove godine u programu je financijsko - računovodstvena forenzika. 

Studij pokrenuli Primorac i Anđelinović

Studij su prije dvije godine pokrenuli bivši ministar znanosti Dragan Primorac i šef splitske patologije Šimun Anđelinović. Godišnje se upisuje 90 studenata, među njima ima mjesta i za devet stranih državljana. U nastavu je uključeno 140 doktora znanosti sa svih hrvatskih sveučilišta i niza znanstvenih institucija iz domovine i inozemstva.

Kao izniman uspjeh u splitskom Studiju forenzičkih znanosti ističu potpisivanje ugovora o suradnji s dva vodeća američka Sveučilišta iz područja forenzičkih znanosti - Institutom forenzičkih znanosti Henry C. Lee Sveučilišta New Haven te Sveučilištem Penn State.

Forenzičari potrebni jer kriminala imamo u svim porama društva

Prvi diplomirani magistri forenzičkih znanosti imat će značajnu ulogu u borbi protiv organiziranog i gospodarskog kriminala te međunarodnog terorizma. Očekuje se da daju doprinos sigurnosti Republike Hrvatske, ali i cijele regije.

Hrvatska je tako postala zemlja forenzičara, što i ne čudi. Velika je, naime, potreba za educiranim kadrom s obzirom na izvanrednu količinu kriminalnih aktivnosti u svim porama društva.

Pročitajte više