Liderica Pussy Riota ispričala kako je pobjegla iz Rusije: "Kao u špijunskom filmu"

Foto: Instagram

LIDERICA ruske grupe Pussy Riot ispričala je kako je pobjegla iz Rusije nakon što se prerušila u dostavljačicu hrane kako bi pobjegla policiji. Tako se pridružila tisućama Rusa koji su pobjegli iz zemlje nakon što je Vladimir Putin naredio vojsci da napadne Ukrajinu krajem veljače.

Mariji Aljokinoj, koja već godinama kritizira ruskog predsjednika, prošlog je rujna presudom ograničeno kretanje jer je sudjelovala u prosvjedu podrške zatvorenom opozicijskom lideru Alekseju Navalnom. U travnju su joj vlasti odlučile zamijeniti tu kaznu pravom zatvorskom kaznom.

U razgovoru za New York Times aktivistica i glazbenica je opisala kako je uspjela pobjeći moskovskoj policiji koja je nadzirala njezino kretanje. Kaže da se prerušila u dostavljačicu hrane te je ostavila mobitel kako je ne bi mogli pratiti.

Ispričala je kako ju je prijatelj prebacio do granice s Bjelorusijom, a tjedan dana kasnije uspjela je prijeći u Litvu uz pomoć umjetnika s Islanda, koji joj je nabavio putne dokumente jedne europske države.

Svoje iskustvo usporedila je sa špijunskim romanom.

"Sretna sam što sam uspjela. Bilo je nepredvidivo, a ujedno i svojevrsni 'pozdrav' ruskim vlastima", rekla je.

Njena partnerica objavila fotografiju prerušene aktivistice

Ljušja Štein, njezina partnerica i članica Pussy Riota, na Instagramu je objavila fotografiju Aljokine prerušene u dostavljačicu.

"Jednostavan način da prođete pored policajca na vašim vratima", objavila je.

I Štein je presudom u travnju ograničeno kretanje zbog sudjelovanja na prosvjedu za Navalnog, ali ona je pobjegla ranije na isti način kao i Aljokina - prerušavanjem u dostavljačicu.

Pročitajte više