Liječnica: Cijepite se protiv gripe, vrhunac se očekuje u siječnju

Screenshot: HRT

ZAŠTO se cijepiti protiv gripe i kako to izgleda u praksi? Liječnica obiteljske medicine Vesna Rogan Ćuš kazala je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska kako je cijepljenje protiv gripe počelo već krajem listopada te da je odaziv jako dobar.

Sezona gripe još nije počela

"Mi zovemo naše kronične pacijente i pacijente iznad 65 godina starosti i pacijente koji boluju od onkoloških bolesti. Takvi pacijenti imaju i pravo na besplatno cijepljenje i već znaju kad je cijepljenje. To je za njih uobičajeno. Naravno, i mi zdravstveni djelatnici svake godine se redovito cijepimo", poručila je Rogan Ćuš.

Sezona gripe još nije počela, za sada još uvijek postoje sporadični slučajevi, a dominacija gripe očekuje se krajem prosinca, odnosno u siječnju. Građani se mogu isti dan cijepiti i protiv koronavirusa i gripe.

"Međutim, mi našim pacijentima ipak stavimo blagi odmak od tjedan do dva kako bismo pratili možda neke simptome nuspojava od cijepljenja", dodala je liječnica.

Gripa ima slične simptome kao korona

Za stvaranje imuniteta nakon cijepljenja potrebno je od deset do četrnaest dana, a osobe koje se već godinama cijepe protiv gripe imaju jači imunitet. Rogan Ćuš je istaknula kako gripa posljednjih godina malo jenjava jer su na snazi epidemiološke mjere.

Osobe koje bi se željele cijepiti protiv gripe, a nemaju besplatno cijepljenje, cjepivo mogu kupiti, a cijepiti se mogu kod liječnika obiteljske medicine i u epidemiološkim ambulantama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Gripa, za razliku od koronavirusa, počinje s visokom temperaturom i osobe koje obole od gripe ne gube osjet njuha i okusa. No simptomi su vrlo slični, pa se osobe za koje se sumnja da su bolesne šalje i na testiranje.

Pročitajte više