Liječnica poslala kući dječaka s gelerima u jetri: "Ne bi dočekao jutro da ga nismo odvezli u Split"

Foto: Index

NEVJEROJATNA drama odvijala se na Hvaru na Badnjak. 13-godišnji Simone C. teško je stradao u eksploziji petarde u Sućurju. Liječnica koja ga je te večeri pregledala u Hitnoj pomoći u Jelsi, pustila ga je kući te savjetovala obitelji da se sutra zapute put Splita i pregledaju ga na rendgenu.

Simone je, međutim, još iste večeri počeo krvariti pa je obitelj sama organizirala transport do Splita, gumenjakom od četiri metra i privatnim automobilom koji ga je od Drvenika prevezao do 100 kilometara udaljenog Splita.

Malo prije ponoći stigli su u splitsku bolnicu. Liječnici su se šokirali vidjevši dječaka s prostrijelnom ranom abdomena. U bolnicu je brzo stigla policija, a pretrage su otkrile da je Simonu u jetri završilo pet gelera te da mu je probijena plućna maramica. Nikome nije bilo jasno zbog čega dječak nije hitno transportiran s Hvara helikopterom, nego se u takvom, po život opasnom stanju, morao mučiti šest sati po moru i kopnu.

"Iduće jutro ne bi se probudio da ga nismo prebacili u bolnicu u Split"

Simone je i dalje na Jedinici intenzivnog liječenja Dječje kirurgije. Majka Magda Pupačić kaže nam da mu se stanje popravlja, ali da i dalje ima temperaturu.

"Pluća mu nisu u redu. Sedam, osam sati to je bila otvorena rana, nakupile su se razne nečistoće. Meni je najvažnije da je on ostao živ. Nisam dobila nikakvo objašnjenje zašto je liječnica na Hvaru tako reagirala i ocijenila da nije u pitanju hitan slučaj. U svakom slučaju, liječnici u Splitu su nam kazali da ga te večeri nismo prebacili u Splitu, iduće jutro ne bi se probudio", kaže Simoneova majka.

Petarda eksplodirala, a komadići cijevi zabili su se dječaku u jetru

Dječak je nastradao prilikom ispaljivanja petarde iz stare vodovodne cijevi. Četiri puta su ispalili petardu kroz cijev, no peti put, kada je Simone držao cijev, došlo je do eksplozije. Komadi cijevi zabili su se Simoneu u jetru i probili mu ošit i plućnu maramicu. 

"Djeca su ga stavila na karet i odvukli do Rive. Moja teta je medicinska sestra u Sućurju, zvala je Hitnu koja ga je preuzela na putu do Jelse. Teta je vidjela da teško diše, rana joj je bila sumnjiva. Ja sam u vrijeme nesreće radila na terminalu Jadrolinije u Splitu, čula sam se s liječnicom oko 19.15. Rekla mi je: "Nemojte se brinuti. To je bio mali udarac od petarde. Ovo nije ozbiljno. Probijena je koža, padaju mu tlakovi, ja bih mu dala infuziju, on je u strahu. Neka ode spavati, a sutra u Split na rendgen." Oko 8 su bili nazad u Sućurju, no za pola sata su me zvali da iz Simonea izlazi krv. Rođak, tata i brat su krenuli gumenjakom na kopno, na pola kanala su ostali bez goriva", prepričala nam je Pupačić.

Splitska bolnica odmah pozvala policiju

U KBC-u Split obitelj je doživjela šok. Simone je bio izuzetno teško ranjen.

"Glavna sestra mi je rekla da postoje nejasnoće. Da je doktorica u Jelsi stavila šifru "hitno za Split" pa im nije bilo jasno kako nije doveden ranije. Simoneu su očistili rane, zašili ga, stavili dren u pluća, a doktor mi je rekao da ne razumije zašto nije prebačen helikopterom", priča Simoneova majka.

U bolnici se odmah pojavila policija zbog prostrijelne rane. Bili su i Sućurju, uzeli su majicu koju Simone nosio, izjave njegovih prijatelja i nesretnu vodovodnu cijev iz koje su ispaljivali petarde. 

Ravnatelj Hitne pomoći: Moramo vidjeti što se dogodilo

Za komentar slučaja zamolili smo dr. Lea Luetića, ravnatelja Hitne pomoći u Splitskoj županiji.

"Nije mi se nitko potužio. Ako je bilo tako kako obitelj tvrdi, onda je to zaista bila zabluda, kriva procjena. Moramo vidjeti što se dogodilo", kazao nam je dr. Luetić.

Sutra će razgovarati i s liječnicom koja je na Badnjak radila u Hitnoj u Jelsi, pa će nam znati nešto više kazati.

Pročitajte više