Mlada liječnica prozvala Plenkovića: "Nije lijepo ignorirati ljude"

Foto: Screenshot RTL

HRVATSKI liječnici najavili su štrajk. 

U RTL Direktu gostovala je Mirjana Livojević, liječnica iz sisačke bolnice. Kaže kako se sjeća prošlog štrajka liječnika. Bilo je to prije deset godina kada je sama počela raditi. U deset godina, zaključuje, neke su stvari ostale iste, neke su se promijenile na bolje, ali neke i nisu. Rekla je kako se sa štrajkom neće čekati, prozvala je Plenkovića i navela četiri zahtjeva od kojih liječnici neće odustati.

U nastavku teksta prenosimo razgovor iz emisije. 

Dakle, definitivno ste odlučili da je štrajk iduća metoda?

"Da, moram reći da je izvjesno da idemo u štrajk, točan datum i oblik nismo u detalje dogovorili", rekla je.

Je li to jedinstvena odluka svih udruga?

"Jedinstvena je to odluka svih pet krovnih udruga u zdravstvu i svih članova na sastanku", navela je.

Kada je neki najraniji termin?

"Točne termine ne možemo davati jer će tu odluku donijeti skupština Hrvatskog liječničkog sindikata, imaju jedini pravo na to. Skupština je ranije zakazana za 13.5., ali je taj datum dosta daleko pa će se vjerojatno ići na vanredno sazivanje skupštine na kojoj će se onda dogovoriti datum", kaže.

"Za odluku o štrajku se neće čekati", dodaje.

Kakva je zakonska procedura, štrajk u zdravstvenom sustavu mora se odvijati tako da se ne ni na koji način ne ugrožava zdravlje pacijenata, zar ne?

 

"Tako je, naša djelatnost je jako specifična. Nama je bio i uvijek će biti na prvom mjestu pacijent. Naći ćemo način na koji ćemo se boriti za svoja prava da pritom nitko ne bude ugrožen", govori.

Liječnici su štrajkali prije 10 godina u vrijeme SDP-ove vlade pa im je uvedena radna obaveza, strahujete li da će se to i sada dogoditi?

"To je bilo na samom početku kada sam ja tek počela raditi. Sjećam se tog štrajka i uvođenja radne obveze. Prošlo je 10 godina, stvari su se dosta promijenile, neke na bolje, neke na gore, a neke su ostale iste i to je jedan veliki razlog zbog kojeg smo prisiljeni ići u štrajk. Nije nas se poslušalo", kaže.

Prije 10 dana održali ste prosvjed. Jeste li se od tada sastali s ministrom Berošem?

"Apsolutno nitko nas iz Ministarstva nije kontaktirao. Mi smo tražili i prije samog prosvjeda i na istom sastanak s vladajućima. Ignorirao nas je premijer i svi članovi vlade uključujući i Beroša, koji je zadužen za resor i koji bi trebao biti najzainteresiraniji", rekla je.

"Negdje sam vidjela da su se sastali Plenković i Beroš i da ga je premijer ovlastio da nastavi voditi razgovore", tvrdi potom.

Zazivate Plenkovića da riješi problem?

"Zazivamo ga još od prosvjeda", navodi.

Bez učinka?

"Nije baš lijepo ignorirati ljude. S jedne strane vas ignoriraju, a s druge strane govore da su otvoreni", smatra.

Što bi se trebalo dogoditi da se od štrajka odustane?

"Trebali bi se ispuniti zahtjevi koji su jasni i jednostavni. četiri zahtjeva koja ponavljamo od rujna", kaže

Kompromis?

"Ne odustajemo od četiri zahtjeva. možemo možda napraviti kompromis unutar njih, ali od njih se ne odustaje", rekla je.

Primjer?

"Ako dođe do toga, a doći će, nakon formalne najave štrajka postoji period koji se zove proces mirenja gdje će ministarstvo imati priliku izreći svoje ideje, gdje će sindikati izreći svoje, tu možemo razgovarati i dogovarati se oko kompromisa. Imamo dane da to riješimo, i to je period da riješimo situaciju da ne dođe do štrajka. O tome ovisi što su oni spremni napraviti, ne obećati, ne osnovati radnu skupinu, nego to napraviti", zaključuje.

Pročitajte više