Liječnica snimila užase Mariupolja. Rusi su je zarobili i izgubio joj se svaki trag

Foto: Profimedia

POZNATA ukrajinska liječnica na memorijskoj kartici ne većoj od nokta snimila je zbivanja u Mariupolju te je kartica prokrijumčarena izvan grada u tamponu. Sada je u ruskim rukama u trenucima kada je Mariupolj na rubu pada. Julija Pajevska u Ukrajini je poznata kao Taira, a nadimak je dobila prema onom koji je odabrala u popularnoj igri World of Warcraft, piše AP.

Koristeći tjelesnu kameru snimila je 256 gigabajta videomaterijala nadljudskih napora svog tima tijekom dva tjedna u Mariupolju koji je spašavao ljudske živote. Potresne snimke dobila je novinarska ekipa Associated Pressa, odnosno posljednji međunarodni novinar u Mariupolju koji ih je prokrijumčario van u tamponu. Novinari agencije AP stigli su rano ujutro 24. veljače u Mariupolj, a iz njega otišli 15. ožujka. Ruski vojnici Tairu i njenog vozača zarobili su 16. ožujka. 

Rusi je prikazali kao azovku

Prikazali su je kao suradnicu nacionalističke bojne Azov. AP nije pronašao dokaze da je Pajevska ikada i na bilo koji način bila povezana s Azovom. Vojna bolnica u kojoj je radila složena je kao evakuacijski punkt za ozlijeđene Ukrajince i nije bila povezana s bojnom Azov, čiji su članovi tjednima branili čeličanu Azovstal u Mariupolju. 

Snimke prikazuju da je pokušavala spasiti i ranjene ruske vojnike i ukrajinske civile, piše AP. Na snimci od 10. ožujka vidi se kako ukrajinski vojnik iz vozila hitne pomoći grubo izvlači dva ruska vojnika. Jedan je u invalidskim kolicima, drugi na koljenima i ruke su mu svezane iza leđa, a noga ozlijeđena. Oči su im prekrivene zimskim kapama, a na rukama imaju bijele trake. 

Jedan ukrajinski vojnik opsuje drugom. "Smiri se, smiri se", kaže mu Taira. "Hoćeš li liječiti Ruse?" upita jedna žena. "Oni prema nama neće biti tako uljudni", odgovori joj Taira. "Međutim, ne mogu drugačije. Oni su ratni zarobljenici", govori Taira, koja je trenutno u zatočeništvu u Rusiji.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu više stotina istaknutih Ukrajinaca oteto je ili zarobljeno. Među njima su lokalni dužnosnici, novinari, aktivisti, borci za ljudska prava... Misija UN-a za nadzor situacije u Ukrajini po pitanju zaštite ljudskih prava (HRMMU) izbrojala je 204 slučaja prisilnih nestanaka. Kažu da je moguće da su neke žrtve otmica mučene, a pet ih je kasnije pronađeno mrtvo.

Ured Pučkog pravobranitelja Ukrajine navodi da je zaprimio izvještaje u kojima stoji da je više tisuća Ukrajinaca nestalo do kraja travnja te da ih je 528 vjerojatno zarobljeno. Unatoč tome što Ženevska konvencija brani Rusiji da napada liječnike i bolnice, ona to svejedno radi. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je da je Rusija tijekom invazije na Ukrajinu izvršila preko 100 napada na zdravstvene ustanove i djelatnike te rekla da će taj broj vjerojatno rasti. 

"Taira će predstavljati žene i liječnike koji su otišli na bojište"

Nedavno su ruski vojnici iz konvoja koji je 8. svibnja krenuo iz Mariupolja izvukli ženu te je optužili da je liječila ukrajinske borce. Zatim su je natjerali da bira: želi li da ona i njena 4-godišnja kći s njima odu na nepoznatu lokaciju ili da djevojčica nastavi put prema teritoriju koji se nalazi pod kontrolom Ukrajinaca. Majka i kći su naposljetku razdvojene, a djevojčica je, kažu dužnosnici UN-a, kasnije stigla u ukrajinsku Zaporižju. 

"Ovdje se ne radi o spašavanju jedne konkretne žene", rekla je Oleksandra Čudna, liječnica koja je s Tairom volontirala 2014. godine. "Taira će predstavljati žene i liječnike koji su otišli na bojište." Tairina situacija dobiva sasvim novo značenje u trenucima kad su posljednji branitelji Mariupolja evakuirani na ruske teritorije, u onome što Rusija naziva masovnom predajom, a Ukrajina ostvarenom misijom obrane grada.

Rusija tvrdi da se više od 1700 ukrajinskih boraca predalo ovog tjedna u Mariupolju, privlačeći novu pozornost na tretman zarobljenika. Ukrajina je izrazila nadu da će borci biti razmijenjeni za ruske ratne zarobljenike, ali je ruski dužnosnik bez dokaza rekao da ih ne treba razmjenjivati, nego da im treba suditi. Ukrajinska vlada rekla je da je pokušala dodati Tairino ime na popis razmjene zarobljenika prije nekoliko tjedana.

Rusija poriče da ju je zarobila

Međutim, Rusija poriče da ju je zarobila unatoč njezinom pojavljivanju na televizijskim kanalima u separatističkoj regiji Donjeck u Ukrajini i na ruskoj mreži NTV, s lisicama na rukama i modricama na licu. Ukrajinska vlada odbila je odgovoriti o ovome slučaju na AP-ov upit. 

"Taira (52) je u Ukrajini poznata kao sportska zvijezda i osoba koja je trenirala dobrovoljne medicinske snage u zemlji. Iz snimki koje je snimila u Mariupolju i priča njenih prijatelja može se zaključiti da je Pajevska energična i fotogenična osoba koja bi uživala u plivanju s dupinima", piše AP.

Taira je od 6. veljače do 10. ožujka snimala svoju svakodnevicu. S jednakim elanom pristupala je liječenju djece i ranjenih vojnika. Prvog dana ruske invazije na Ukrajinu snimila je svoj pokušaj liječenja otvorene rane na glavi jednog ukrajinskog vojnika. Dva dana kasnije naredila je kolegi da ozlijeđenog mladog ruskog vojnika umota u deku. "Pokrij ga jer se trese", rekla je i ranjenika oslovila sa "sunce".

Tako je oslovljavala brojne vojnike koji su prošli kroz njene ruke. Nakon toga je Rusa pitala zašto je došao u Ukrajinu. "Ti se brineš za mene", rekao joj je začuđeni mladić. "Mi svakoga liječimo jednako", odgovorila mu je Taira. Kasnije tog dana liječila je dvoje djece, brata i sestru koji su teško ranjeni u pucnjavi kod jedne kontrolne točke. Njihovi su roditelji preminuli. Taira je molila dječaka "da ostane s njom", ali nije uspjelo. Preminuo je. Taira se nakon toga okrenula od njegovog beživotnog tijela i zaplakala. 

Taira ima djelomičan invaliditet, često se žalila na bolove

"Mrzim ovo", rekla je i zatvorila njegove oči. Nešto kasnije u mraku je zapalila cigaretu i obratila se nekome. "Dječak više nije s nama. Preminuo je. Djevojčicu još uvijek pokušavaju oživjeti. Možda će preživjeti", rekla je Pajevska. U jednom trenutku našla se pred ogledalom u kupaonici. Pramen njene plave kose pao joj je na čelo. Sa strane je ošišana na kratko. Nakon toga je ugasila kameru. 

Pajevska se tijekom snimanja često žalila na kronične bolove koje trpi zbog ozljede leđa i kuka. Ima djelomičan invaliditet. Na snimkama se može vidjeti kako se grli s drugim liječnicima, kako se šali ne bi li oraspoložila vozače hitne pomoći i pacijente. Sa sobom Taira uvijek ima plišanu životinju kako bi je mogla dati bilo kojem djetetu koje mora liječiti. Pajevska ima muža i kćer tinejdžericu te zna kako rat može utjecati na obitelj.

Jedan ukrajinski vojnik ju je zamolio da nazove njegovu majku. Ona mu je odgovorila da će je on uskoro moći sam nazvati. "Nemoj me činiti nervoznom", rekla mu je. AP-ovi novinari Tairine snimke dobili su 15. ožujka. Zamolila ih je preko voki-tokija da memorijsku karticu iznesu iz Mariupolja. Bila je skrivena u tamponu, a novinari su prošli kroz 15 ruskih kontrolnih točaka prije nego što su došli na teritorij pod ukrajinskom kontrolom.

Taira i njen vozač Serhij sutradan su nestali. Rusi su istog dana uništili kazalište u Mariupolju i ubili blizu 600 osoba. Jedna ruska TV postaja je 21. ožujka objavila da je Taira zarobljena. Rusi su je optužili da je pod krinkom pokušavala pobjeći iz Mariupolja. Na snimci je izgledala nemoćno i iscrpljeno. Pročitala je izjavu koja se nalazila ispod kamere koja ju je snimala te pozvala da se borbe u Ukrajini okončaju. Dok je govorila, u prijenosu se mogao čuti drugi glas koji je njene kolege etiketirao kao naciste. Otad Taira nije viđena. 

Volontira od 2013. i Euromajdana

Iako je prema međunarodnom pravu nehumano i degradirajuće objavljivati snimke intervjua s ratnim zarobljenicima, to su radili i Ukrajinci i Rusi. Vadim Puzanov, muž Julije Taire Pajevske, rekao je da do danas nije čuo mnogo o svojoj ženi. Puzanov je vrlo pažljivo rekao da se stalno brine, ali i da je ljut zbog načina na koji je Taira prikazana u Rusiji. "Optuživanje liječnice volonterke za sve grijehe, uključujući i za trgovinu organima, uvredljiva je propaganda. Ne znam ni za koga se to radi", rekao je Puzanov.

Raed Saleh, vođa Bijelih kaciga, volontera koji su tijekom rata u Siriji pomagali unesrećenima, rekao je da se njegova grupa susrela sa sličnim optužbama. "Mogli bi je natjerati da kaže određene stvari ili prizna nešto", rekao je Saleh. Taira je zbog svoje reputacije Ukrajincima jako važna. Podučavala je borilačku vještinu aikido, a u slobodno vrijeme radila kao liječnica.

Liječnicima volonterima pridružila se 2013. za vrijeme Euromajdana, masovnog prosvjeda protiv vlade u Ukrajini. Tada je počela koristiti i nadimak Taira. Nakon aneksije Krima otišla je u Donbas, gdje su se ruski separatisti borili protiv Ukrajinaca. Tamo je podučavala pružanje prve pomoći i pokrenula grupu liječnica "Tairini anđeli". Povezivala je i vojsku i civile u gradovima nedaleko od fronte u kojima su liječnici i bolnice jedva radili. Mariupolj je napustila 2019. godine, a taj je grad bio baza njezina tima.

Tjelesnu kameru dobila je 2021. godine, kada je trebala snimati nešto za Netflixov film o inspirativnim ličnostima koji je producirao britanski princ Harry. Kada su Rusi napali Ukrajinu, koristila ju je za dokumentiranje posljedica rata. Snimke koje je snimila u trenucima samog pada Mariupolja osobito su dirljive, piše AP. U jednoj od posljednjih koje je snimila pojavljuju se ona i njezin vozač Serhij. Ta je snimka nastala 9. ožujka.

"Dva tjedna rata. Mariupolj pod opsadom", tiho je rekla u videu. Nakon toga je opsovala, onako u prazno, nikome konkretno. Nakon toga se kamera ugasila, završava svoj veliki tekst AP.

Pročitajte više