Liječnici Berošu: Lijeka ima za 80 pacijenata, a u bolnicama je 613 pacijenata

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HRVATSKA udruga bolničkih liječnika demantirala je današnji odgovor Beroševog ministarstva Indexu u kojem su naveli da je kontrolama u svih 26 bolnica utvrđeno da ima dovoljno covid-lijekova za sve sadašnje potrebe.

"Lijekova koji su namijenjeni za potrebe naših pacijenata koji se u bolnicama liječe od zaraze covidom-19, poput Vekluryja, odnosno Remdesivira, te Ronaprevea, ima dovoljno za sve trenutne potrebe i svakoj zdravstvenoj ustanovi su dostupni u svakom trenutku, što pokazuje žurna provjera stanja zaliha navedenih lijekova u svim našim bolnicama koju je tijekom ponedjeljka provelo Ministarstvo zdravstva", tvrdio je jutros ministar zdravstva Vili Beroš. 

>> Zašto Matijanić nije dobio lijek? Beroš: U bolnicama ima dovoljno lijekova za koronu

>> Liječnik: Kojom metodom je Beroš zaključio da ima dovoljno lijekova za koronu?

No bolnički liječnici tvrde da Hrvatska ima zalihe Remdesivira samo za 80 pacijenata, dok se u bolnicama liječi 613 covid-pacijenata.

Navode i da su neke bolnice tijekom srpnja zatražile od Ministarstva dostavu Remdesivira te da ih je Ministarstvo obavijestilo da lijeka nema.

Priopćenje HUBOL-a prenosimo u cijelosti. 

"Remdesivira ima samo za 80 pacijenata, a Ronapreve, koji spominje Beroš, nema učinka u liječenju korone izazvane omikronom"

"Bolnice koje su bile pri kraju sa zalihama Remdesivira su, kada su sredinom srpnja od Službe za lijekove Ministarstva zdravstva zatražile da im se dostavi Remdesivir – antivirusni lijek za liječenje covid-19 bolesti, dobile službeni odgovor Ministarstva da Remdesivira više nema i da će Ministarstvo krenuti u nabavu i obavijestiti bolnice kad nabavi lijek. Te bolnice su svoje zalihe potrošile, a do danas tj. nekoliko tjedana kasnije Remdesivir nije stigao u te bolnice i one ga nemaju. Lijek Remdesivir se naručuje isključivo preko Ministarstva, bolnice ga ne mogu same nabaviti. 

Lijek Ronapreve, koji ministar također spominje, nema učinka u liječenju bolesti covid-19 izazvane omicron sojem novog koronavirusa. 

Za liječenje jednog covid-19 pacijenta daje se 6 bočica Remdesivira. U Hrvatskoj, kaže ministar Beroš, ima ukupno 483 bočice što je dostatno za liječenje 80 pacijenata. U bolnicama je trenutno 613 covid-pacijenata. Jasno je da su zalihe nedostatne za cijelu Hrvatsku.

U nekim bolnicama Remdesivira je bilo i imaju ga još uvijek, ali i njihove zalihe su pri kraju. Ministarstvo se tek nakon tragične smrti Vladimira Matijanića dosjetilo zatražiti inventuru lijeka kako bi saznalo koje bolnice ga imaju, a koje ne. Kako je Ministarstvo zaduženo za distribuciju ovog lijeka, isključivo na Ministarstvu  je bila odgovornost da istraži stanje zalihe lijeka po bolnicama i da ga redistribuira iz bolnica koje ga imaju u bolnice kojima nedostaje, dok ne stigne nova pošiljka lijeka", stoji u priopćenju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više