Žena (73) iz Duge Rese imala štitnjaču od dvije kile. Operirana je u KB-u Dubrava

Liječnički tim KB-a Dubrava je 73-godišnjoj pacijentici iz Duge Rese izvadio štitnjaču od dva kilograma. Žena je zbog straha operaciju odgađala godinama. 

Štitnjača obično teži oko 15 grama. Kirurg Tomislav Novosel je za RTL Danas ispričao o kakvoj se operaciji radilo. Razgovor s kirurgom KB-a Dubrava prenosimo u cijelosti.

Koliko je operacija bila zahtjevna?

Sama po sebi operacija štitnjače spada u visokorizične operacije zato što na vratu imamo jako puno struktura na malom mjestu. I sad kad je štitnjača tako iznimno povećana, onda anatomija kod gospođe nije imala veze s običnom anatomijom tako da se posebno trebalo pripaziti na strukture koje se nalaze na vratu da ne bi došlo do oštećenja, a i do komplikacija, da ne bi bila životno ugrožena.

Jeste li ikad imali nešto slično?

To se jako rijetko događa, jednom u dvije godine imamo ovakav sličan slučaj. Ova operacija je od samog početka do kraja išla bez komplikacija, praktički je bila bez krvi i gospođa je već nakon tri dana mogla ići kući bez ikakvih komplikacija.

Zašto je važno kontrolirati štitnjaču i na vrijeme je operirati?

Trojica od 10 muškaraca u zapadnim zemljama i sedam od 10 žena imaju ili poremećaj rada štitnjače ili čvorove u štitnjači. To bi trebalo kontrolirati u sklopu sistematskog pregleda. Vidi se ima li čvorova, a tko ih ima treba vidjeti kakvi su i treba li ih operirati ili ne. Ako ih ne treba dirati, onda ih treba redovito kontrolirati.

Pročitajte više