Liječnici u Srbiji upozoravaju: Djeca su nam debela, neaktivna i troma

ISTRAŽIVANJE provedeno među osnovnoškolcima u Srbiji starima između sedam i 14 godina pokazalo je da su djeca te dobi po tjelesnim predispozicijama slabija od vršnjaka iz drugih europskih zemalja, da su sve neaktivnija i tromija te da sve više imaju problema s prekomjernom tjelesnom težinom, prenio je danas beogradski portal Press online.

Mjerenja tjelesne sposobnosti djece, koja su u srpskim školama provedena prema europskim standardima, pokazala su da tamošnji školarci postižu u prosjeku lošije rezultate u testovima brzine, agilnosti i mišićne snage od vršnjaka u Europi.

Direktor Republičkog zavoda za sport Jasminko Pozderac, koji je nadgledao istraživanje, navodi da su dječaci u prosjeku viši za tri posto u odnosu na posljednje takvo mjerenje provedeno 1995. godine, dok su djevojčice više u prosjeku za 2,5 posto.

No u istom je razdoblju tjelesna masa školaraca povećana u prosjeku za 14 posto kod dječaka i 11 posto kod djevojčica, što je previše, upozorava Pozderac.

Ti podaci, prema njegovom mišljenju, ukazuju na činjenicu da su djeca osnovnoškolskog uzrasta premalo tjelesno aktivna.

Rezultate mjerenja prokomentirala je i ministrica za mladež i sport Srbije Snežana Samaradžić Marković, koja je rekla kako je takva situacija među učenicima samo odraz ukupnog stanja u zemlji.

"Zbog toga i tražimo da se vrate sekcije za tjelesni odgoj u školama, da se popravi kvaliteta nastave fizičke kulture, a ne samo infrastruktura“, objasnila je ministrica Samardžić Marković, podsjetivši pritom kako još uvijek veliki broj škola u Srbiji nema dvoranu za tjelesni odgoj.

Pročitajte više