Liječnička komora: Nisu pronađene nepravilnosti u procesu izbora našeg vodstva

Foto: Pixsell/Davorin Visnjic

AGENCIJA za zaštitu osobnih podataka (AZOP) je nakon provedenog nadzora u Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) potvrdila da je Komora tijekom izbora 2019. poduzela sve potrebne mjere za zaštitu osobnih podataka i AZOP nije pronašao nikakve nepravilnosti u izbornom procesu, priopćeno je danas iz HLK.

AZOP je, nakon nadzora, "u pisanom mišljenju potvrdio kako je Komora tijekom izbora 2019. godine poduzela sve potrebne mjere za zaštitu osobnih podataka te AZOP nije pronašao nikakve nepravilnosti u izbornom procesu koje bi se ticale prikupljanja i obrade osobnih podataka članova Komore. AZOP je također zaključio da su podaci u Hrvatskoj liječničkoj komori prikupljani i obrađivani poštujući Opću uredbu o zaštiti podataka, kao i druge relevantne zakone i propise", stoji u priopćenju.

Dodaje se da je u svibnju 2019., tijekom izbornog procesa za novo vodstvo, Hrvatska liječnička komora "neutemeljeno prijavljena AZOP-u da krši Opću uredbu o zaštiti podataka".

Poduzete odgovarajuće mjere zaštite osobnih podataka

AZOP je tijekom svibnja 2019. proveo nadzor nad prikupljanjem i obradom osobnih podataka u sklopu izbora u Komori, a krajem 2019. AZOP je Komori dostavio navedeno mišljenje u kojem su utvrdili da nije bilo nikakvih nepravilnosti, dodaje se u priopćenju.

Agencija je također utvrdila da za prikupljanje i obradu osobnih podataka članova Komore, koji se prikupljaju i obrađuju sukladno posebnim propisima, nije potrebna posebna privola člana. 

U odnosu na provedbu mjera zaštite osobnih podataka članova HLK-a s tehničkog aspekta, AZOP je u svome nalazu potvrdio da su "poduzete odgovarajuće mjere zaštite osobnih podataka, odnosno poštivano je načelo cjelovitosti i povjerljivosti osobnih podataka Opće uredbe o zaštiti podataka", kažu iz HLK. 

Prijave neutemeljene

"Nalaz AZOP-a potvrdio je ono što smo tvrdili od samog početka, a to je da su prijave protiv HLK neutemeljene. Sigurni smo da će i ostale eventualne prijave državnim institucijama doživjeti isti epilog kao i ova prijava Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Komora će, kao i do sada, odgovorno i transparentno surađivati sa svim nadležnim državnim institucijama", rekao je predsjednik HLK dr. Krešimir Luetić.

Pročitajte više