Liječnička komora u slučaju dr. Jusupa prebacuje odgovornost na ministarstvo

Screenshot: Nova TV

NAKON što je Ministarstvo zdravstva reagiralo na slučaj obrovačkog liječnika Gorana Jusupa, koji je izgubio oko tisuću pacijenata u pola godine te zaposlio navodnu medicinsku sestru Veroniku Pecolaj, za koju je potvrđeno da nema licencu za rad, sad nam je odgovorila i Hrvatska liječnička komora koja odgovornost prebacuje na Ministarstvo.

Podsjetimo, Ministarstvo nam je na upit hoće li dr. Jusupu biti oduzeta dozvola za rad, odgovorilo da je izdavanje, kao i oduzimanje dozvole za rad u nadležnosti Hrvatske liječničke komore, te da su o tome izvijestili i navedenu komoru.

HLK: Jedino Ministarstvo ima zakonske ovlasti hitnog djelovanja

A Hrvatska liječnička komora nam je pak odgovorila kako smatraju da je u konkretnom slučaju potrebno poduzeti cijeli niz aktivnosti za koje je nadležno Ministarstvo zdravstva, budući da, kako navode u odgovoru Indexu, jedino zdravstvena inspekcija Ministarstva ima zakonske ovlasti hitnog djelovanja i nalaganja potrebnih mjera u svrhu zaštite pacijenata.

Također su nam odgovorili kako su u studenom 2018. zaprimili anonimnu pritužbu protiv navedenog liječnika te su tim povodom nadležna tijela HLK, ističu, aktivno postupala, zatražila potrebna očitovanja te su prikupila relevantnu dokumentaciju nužnu za donošenje odluke povodom zaprimljene pritužbe.

Osim navedene pritužbe, Komori je 24. travnja 2019. putem Ministarstva zdravstva dostavljena nova anonimna pritužba na rad liječničke ordinacije u Obrovcu te je ista u obradi.

HLK: Postupak ne možemo provesti u kratkom roku

"Odobrenje za samostalan rad (licenca) može biti privremeno ili trajno oduzeto od strane Komore samo u okviru disciplinskog postupka koji se vodi pred tijelima Komore sukladno detaljno utvrđenoj proceduri propisanoj općim aktima Komore, a koji postupak ne može biti proveden u kratkom roku", odgovorili su Indexu u HLK.

Podsjetimo, iz Komore smo ranije doznali da je slučaj na Povjerenstvu komore koje ga istražuje, a potom ide na sud časti koji je, kako nam je rečeno, kao i svaki drugi sud.

"Ne znamo hoće li mu se licenca oduzeti privremeno na tri ili šest mjeseci, ili koliko već, o tome odlučuje sud časti", doznajemo iz Komore.

Zanimljivo je da HLK dosad još uvijek nije nijednom liječniku trajno oduzela licencu za rad.

Ministarstvo šalje inspekciju

Ministarstvo zdravstva nam je pak odgovorilo da je sukladno svom djelokrugu rada, HZZO u dva navrata obavio kontrolu izvršavanja ugovornih obveza u navedenoj ordinaciji.

"Po izvršenoj prvoj kontroli u studenom 2018.g. utvrđene su nepravilnosti te je izrečena mjera u cilju ispravljanja istih. U ponovljenoj kontroli u siječnju 2019. HZZO je utvrdio kako ugovorni subjekt nije ispravio nepravilnosti te je pokrenuo postupak raskida ugovora, slijedom čega je donesena odluka kojom se ugovor raskida s 30. travnjem 2019. godine", stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Navode kako će dodatno uputiti i zdravstvenu inspekciju s ciljem utvrđivanja svih okolnosti ovog slučaja te da će po prikupljanju svih podataka i utvrđenom stanju, poduzeti mjere iz svoje nadležnosti.

Pročitajte više