Liječnički sindikat: Veliki odaziv na štrajk

PO PODACIMA Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), u štrajku je danas sudjelovalo oko 90 posto liječnika.

Među bolnicama u kojima je odaziv bio sto posto navedene su: KBC Split, KBC Rijeka, KBC Osijek, Klinika za infektivne bolesti ´Dr. Fran Mihaljević´ Zagreb, Klinika za dječje bolesti iz Zagreba, Poliklinika za dišne bolesti Zagreb.

Svi liječnici štrajkali su i u općim bolnicama: Rovinj, Gospić, Knin, Šibenik, Biograd, Našice, Vinkovci, Virovitica, Pakrac, Požega, Nova Gradiška, Slavonski Brod, Čakovec, Varaždin, Sisak, Karlovac, Ogulin, Zabok.

U ostalim bolnicama bio je nešto manji odaziv ali ne ispod 50 posto, a najmanje u KBC-u Zagreb gdje se štrajku odazvala polovica liječnika.

Neke od ustanova poput Klinike za traumatologiju i Klinike za tumore u cijelosti su radile zbog specifičnosti poslova, ali su podržale štrajk, napominje HLS.

Štrajk liječnika se zbog specifičnosti posla provodi tako da se zbrinjavaju pacijenti po preporukama sindikata o stručnom radu liječnika tijekom štrajka.

Prema usmenim izvještajima povjerenika s terena saznajemo da se iz Ministarstva zdravstva na ravnatelje bolnica vrši pritisak jer se ponašaju sukladno Zakonu i ne zabranjuju štrajk, tvrdi HLS u priopćenju.

HLS zbog toga oštro prosvjeduje te naglašava da neće dopustiti takav odnos prema ravnateljima koji poštuju zakone.

Pročitajte više