Liječnik ima klinike u Londonu i Zagrebu. Otkrio nam je gdje lakše posluje

Foto: Privatan album

ESTETSKI liječnik dr. Nikola Milojević posluje u dvjema državama. Ovaj rođeni Zagrepčanin školovao se u Londonu, gdje je specijalizirao na području estetske medicine i ondje je prije 13 godina otvorio privatnu kliniku, da bi se 2009. godine vratio u Zagreb te potom 2011. otvorio kliniku za estetsku medicinu i ovdje. No nastavio je rad na objema adresama, a za Index je otkrio gdje mu je lakše poslovati i govori o tome kako bi se trebao razvijati zdravstveni turizam, a razgovarali smo i o situaciji u našem zdravstvu.

Imate klinike i u Londonu i u Zagrebu, kako ste se odlučili na otvaranje klinika u tim dvjema gradovima?

Odluka povratka u Hrvatsku i otvaranje klinike u Zagrebu nije bila jednostavna jer londonska klinika Milo Clinic iznimno dobro posluje. Pacijenti dolaze iz svih dijelova svijeta na moje signature tretmane – nekirurško oblikovanje nosa i nekirurško uklanjanje podočnjaka. S obzirom na to kako sam u Londonu proveo više od 28 godina te tamo završio i medicinski studij, otvaranje klinike bio je logičan slijed događanja. Londonska Milo Clinic sada slavi više od dvanaest godina uspješnog rada, na što sam iznimno ponosan.

Međutim, rođen sam u Zagrebu kojeg obožavam i oduvijek sam želio raditi i ovdje te sam se s obitelji vratio 2009. godine. Moram naglasiti da sam se u Hrvatsku vratio tijekom najveće ekonomske krize, tako da je u tom trenutku to bio uistinu hrabar potez. Uvijek sam bio vezan uz svoju domovinu i osjetio sam da bi bila dobra poslovna odluka otvoriti i kliniku u Zagrebu i s današnje pozicije mogu zaključiti da je to bio odličan potez.

Naravno, drago mi je što mogu raditi ovdje jer je ovdje karijeru započeo i moj otac, Boško Milojević, doajen estetske plastične kirurgije u Europi koji je prvi otvorio privatnu estetsku kliniku u cijeloj Europi davne 1967. godine. Rad na dvije adrese iziskuje puno truda i vremena, ali kada radiš ono što voliš, ništa nije preteško. Iznimno mi je drago što je Hrvatska neopisivo napredovala u medicini od te 2009. godine, a posebno sam ponosan na činjenicu što je upravo zahvaljujući našim naporima uveden pojam estetske medicine, koji je do tada bio posve nepoznat.

Gdje je lakše poslovati, u Hrvatskoj ili Velikoj Britaniji?

Najveća razlika koju bih izdvojio jest PDV. U Hrvatskoj na sve usluge u domeni estetske medicine obvezno se obračunava PDV, dok je u Velikoj Britaniji situacija ipak drugačija. Naime, postignut je dogovor da su estetski tretmani dio uobičajenih medicinskih postupaka i stoga nisu podložni PDV-u. To dakako utječe na činjenicu da je poslovanje u Velikoj Britaniji ipak jednostavnije.

Po čemu se najviše razlikuje poslovanje u tim dvjema zemljama?

Tretmani su identični i provode se na vrhunskoj razini, u skladu sa svim preporukama i standardima estetske medicine te svjetskim trendovima. Ključna razlika jest da su u Velikoj Britaniji tretmani u domeni estetske medicine izjednačeni s redovitim posjetama primjerice zubaru, dakle postali su pitanje osobne higijene.

Nekirurški i neinvazivni tretmani botoksom te krvnom plazmom tako su u Velikoj Britaniji stvar higijene lica, dok je u Hrvatskoj to još uvijek u razvoj. Međutim, moram naglasiti da su ipak razbijeni brojni tabui, posebno oni o botoksu. Tretmani u našim poliklinikama nisu rezervirani za one najimućnije i u tom smislu struktura pacijenta se znatno promijenila, ponajprije zbog cjenovne pristupačnosti, zbog čega mi je posebno drago.

Gdje imate više posla, u kojoj zemlji?

U Zagrebu sada svakako provodim više vremena, ali posla ima i ovdje i u Londonu, u kojem me uvijek čekaju moji vjerni pacijenti i klijenti koji dolaze iz Amerike, Rusije, Dubaija i ostatka svijeta. Regularni tretmani botoksom i filerima postali su normalni dio svakodnevne njege lica mnogih žena i muškaraca, kako u Engleskoj, tako i kod nas.

Naravno, mnogim pacijentima je lakše doći do Londona nego do Zagreba, ali radimo na tome da te pacijente uputimo na tretmane u Hrvatsku, u kojoj bez brige mogu uživati na odmoru te obavljati tretmane u našoj poliklinici u Zagrebu. Velika je prednost kada vas pacijent može pronaći na dvije adrese i zna da može dobiti vrhunsku uslugu i kod kuće i na godišnjem odmoru. Na neki način, to je i dio našeg poslovne priče.

Što mislite o zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj, ide li u dobrom smjeru ili ne?

Zdravstveni turizam u Hrvatskoj ima puno više potencijala od onoga što se trenutno koristi. Od vrhunskih liječnika i stručnjaka te profesionalnih klinika možemo puno toga naučiti, ali država bi svakako trebala raditi na uklanjanju birokratskih prepreka i ostalih poteškoća. Kao što sam naveo, u poliklinici Milojević posebno radimo na promociji ljepota Hrvatske u kojima naši klijenti imaju prilike uživati tijekom obavljanja niza različitih tretmana. Provodimo tretmane koji su bezbolni, brzi i jednostavni te stoga lako spojivi s godišnjim odmorom i različitim aktivnostima.

Što bi se trebalo poduzeti da se ta grana turizma zaista razvije i bude uspješna?

Svakako imamo sve predispozicije. Primjerice, zdravstveni turizam u stomatološkom sektoru je iznimno razvijen, a standardi medicine u Hrvatskoj su među najvišima u svijetu. Možemo biti ponosni na naše doktore i sve medicinske radnike.

Za daljnji razvoj ključno je povezati sve usluge i pružiti kompletnu uslugu pacijentima, od stomatološke usluge do svih segmenata estetske medicine. Kao i u svemu drugome, i u razvoju ove grane turizma moramo djelovati zajednički i ujedinjenih napora. Sitnim interesima tu ne smije biti mjesta, jer osim benefita za našu zemlju, brojne poliklinike u Hrvatskoj svakako će profitirati od razvoja zdravstvenog turizma te ujedno dati svoj doprinos zapošljavanju i kreiranju kvalitetne percepcije naše domovine u svijetu.

Na koji način bi se Hrvatska mogla brendirati što se tiče estetske kirurgije i medicine?

Imamo velike stručnjake i profesionalce, a osobno imam tu čast da sam sin jednog od prvih velikana estetske kirurgije u Hrvatskoj. Posebno mi je drago što moga oca pamte diljem svijeta i to je uistinu najveći mogući pokazatelj da se imamo prilike brendirati kao zemlja koja ima dugogodišnju tradiciju, fantastične klinike i vrhunske doktore.  

Kako komentirate stanje u hrvatskom zdravstvu, svjedoci smo toga da je u kolapsu, dugovi bolnica su sve veći?

Moram napomenuti da sam cijelu svoju karijeru proveo u privatnom sektoru, tako da s javnim zdravstvom nemam puno doticaja. Ono što saznajem iz razgovora s kolegama mogu usporediti sa stanjem u Velikoj Britaniji. Nažalost, poteškoće u zdravstvu postaju globalni problem i tako nisu zaobišli niti Veliku Britaniju, koja bilježi najmanji omjer doktora po glavi stanovnika u cijeloj Europi. Takvi podaci se ne smiju zanemarivati i svatko mora imati pravo na kvalitetnu znanstvenu uslugu.

Koje bi se poslovne tehnike iz privatnog sektora trebale primijeniti u javnom zdravstvenom sektoru kako bi se ono postavilo na noge?

Imajući u obzir da sam isključivo imao doticaj s privatnim sektorom, mogu podijeliti ponajprije dobre primjere svoje prakse. Svjestan sam činjenice da to ponekad nije lako, no medicina je ponajprije poziv, želja da svojim znanjem i iskustvom pomognete drugima. Pacijenti iznimno cijene kada ih saslušate, pružite svu potrebnu podršku i transparentno komunicirate što možete učiniti za njih. To je najvažniji savjet koji redovito dajem svim mlađim kolegama – najvažnije je uspostaviti odnos povjerenja i da se vaš pacijent osjeća ugodno. Tu je početak svakog medicinskog tretmana i od toga kreće sve dalje. Ponavljam, svjestan sam izazova rada u javnom zdravstvenom sektor, no svaki pojedinac treba ponajprije krenuti od sebe i od onoga što može učiniti za druge.

Organizirate The Aesthetic Medicine Congress u suradnji s British College of Aesthetic Medicine, što nam možete reći o tom kongresu, kakav će on imati značaj za Hrvatsku?

Zadovoljstvo nam je predstaviti kongres estetske medicine, koji će se održati od 19. do 21. listopada 2018. u Hotelu Palace u Dubrovniku. Ovaj međunarodni Kongres organiziramo zajedno s British College of Aesthetic Medicine (BCAM), uz potporu Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH i Grada Dubrovnika. Kongres će se sastojati od opsežnih predavanja koja obuhvaćaju sve aspekte estetske medicine kao i praktičnih radionica vodećih estetskih stručnjaka iz Hrvatske i šire regije te pozvanih predavača iz Europe i svijeta.

Predavanja i radionice kao i panel diskusije pokrit će sva područja estetske medicine uključujući tretmane za pomlađivanje kože, dermalne filere protiv starenja i za oblikovanje lica, Anti Ageing tretmane za pomlađivanje kože, lasere u estetici, lasersko uklanjanje vena i pigmentacije, oblikovanje tijela, upravljanje komplikacijama, komunikacija s pacijentima, izgradnju poslovanja i marketinga te posebni naglasak na medicinski turizam. Ukratko, TAMC 2018 je namijenjen liječnicima, stomatolozima, izlagačima i sponzorima koji su imali priliku i prisustvovati velikim estetskim kongresima kao što su IMCAS, AMWC i FACE.

Moja je dugogodišnja želja bila organizirati ovakav internacionalan kongres i iznimno sam ponosan što će na njemu sudjelovati svjetski medicinski autoriteti i stručnjaci kao što su Rita Rakus, Tapan Patel, Patrick Treacy, Koen de Boulle, Dimitris Sykianakis, Sherif el Wakil i brojni drugi. Kada na vašem kongresu sa zadovoljstvom sudjeluju najpoznatiji svjetski doktori, znate da ste kreirali događaj koji će dati važan doprinos razvoju medicinskog turizma u Hrvatskoj.

Na Kongresu očekujemo više od 200 sudionika koji će imati priliku educirati se, povezati s ostalim kolegama i unaprijediti svoje poslovanje, kao i provesti ugodan vikend u prekrasnom Dubrovniku. Upravo kongresi ovakvog tipa izuzetno su važni za promociju Hrvatske i domaćih stručnjaka i posebno sam sretan što imam prilike dati svoj doprinos u tome.

Pročitajte više