KORONAVIRUS

Liječnik objasnio što sve morate raditi kad idete u nabavku hrane

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Facebook

PANDEMIJA covida-19 u naše je živote donijela goleme promjene, od poslovnih do društvenih, a odlazak u kupovinu mnogima je postao jedini izlazak iz stana ili kuće. Posljednjih tjedana su u trgovinama uvedene ozbiljne restrikcije, od broja kupaca koji smiju biti u trgovini do količine nekih namirnica koje smijemo kupiti.

Savjetuju karantenu - nepotrebno

Nekih proizvoda koje smo nekada smatrali bazičnima, poput kvasca, postalo je praktički nemoguće nabaviti, a na nekim drugima pažljivo gledamo deklaraciju ne bismo li doznali dolaze li iz nekog od žarišta zaraze. Na sve to neki nam savjetuju da svoj kelj, salatu i kruh na nekoliko dana ostavimo u karanteni prije unošenja u kuću i konzumacije, a ako ih već ne možemo zatvoriti na neko izolirano mjesto, da onda sve dobro dezinficiramo.

Na svemu ima patogena pa se ni prije niste zarazili

"Na svakoj stvari u trgovini ima od 40 do 50 različitih patogena, uvijek ih je bilo. Jeste li se prije zarazili od onoga što ste kupili? Niste, pa nećete ni sada", smiruje priču o opasnosti šopinga osječki liječnik Igor Berecki u razgovoru za Index i donosi nekoliko jednostavnih preporuka kojih se treba držati da biste se iz kupovine osnovnih namirnica vratili živi i zdravi .

Sa zapakiranom hranom rizik je nikakav, ali dezinfekcija ruku je jako važna

"Svi ozbiljni trgovački lanci jako dobro rade i iznimno su oprezni. Prvo, ograničen je broj ljudi koji mogu biti u trgovinama, a trgovci nose rukavice kada barataju namirnicama. Sve ono što treba biti zapakirano je u ambalaži i tu je minimalna, gotovo nikakva razina rizika", rekao je Berecki, koji posebno bitnom smatra dezinfekciju ruku kupaca prije ulaska u trgovinu. 

S dovoljnim razmakom ste sigurni i sa zaraženom osobom

"Dezinfekcijom ruku se čak i ako ste zaraženi jako smanjuje mogućnost da ostavite dovoljnu količinu virusa na nečemu što dirate u trgovini. Ako i kupci koriste rukavice, tada nema nikakve opasnosti", kaže Berecki i dodaje da je i unutar trgovine potrebno držati razmak od jednog do dva metra od drugih kupaca.

"S tim razmakom ste prilično sigurni čak i sa zaraženom osobom", rekao je Berecki.

Ne treba baš sve pakirati

Važno je i što je većina namirnica zapakirana u zaštitnu ambalažu jer je postupak pakiranja takav da se virus ne zadržava na namirnicama, ali ni s pakiranjem nije potrebno pretjerivati. 

"Uzmimo za primjer kruh. On iz peći izlazi sterilan i takav ostaje još neko vrijeme. Ako ga je zapakirala osoba koja nosi rukavice potpuno je siguran i možete ga slobodno izvaditi iz vrećice i jesti čim operete svoje ruke. Banane, s druge strane, ne treba pakirati. Imaju koru koja se oguli, a vjerujte mi da su te banane brali berači koji sigurno ne peru ruke i da su po njima hodali kameleoni i druge životinje pa se isto nitko nikada nije zarazio od njih. Proces transporta je, naime, takav da se banane prevoze u iznimno čistim uvjetima i tretiraju se kemikalijama koje efikasno ubiju sve patogene", rekao je Berecki. 

Recept za zdravlje - perite, gulite, kuhajte i pecite

No što kada svu tu hranu, svježu, konzerviranu ili smrznutu donesemo kući? Trebamo li je na neki način očistiti ili ostaviti nekoliko dana da budemo sigurni da je i posljednji primjerak koronavirusa na njoj uginuo od tuge za ljudskim domaćinom?

"Prvo, ekstremno je mala vjerojatnost da ćete se zaraziti onim što donesete u kuću. Drugo, radite ono što ste i dosad radili - perite ono što treba oprati, ogulite ono što treba oguliti i skuhajte ili ispecite ono što treba termički obraditi. I perite ruke", zaključio je razgovor liječnik.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više