Lijepa priča nedjeljom: Liječnica nakon 15 godina napustila karijeru, sada radi što je uvijek htjela

Foto: Hermann BARF, Privatni album

IVA PERIČIĆ, liječnica po struci, nakon završetka medicinskog fakulteta zaposlila se u međunarodnoj farmaceutskoj kompaniji. No, nakon 15 godina rada odustala je od korporativne karijere i krenula u vlastiti privatni posao - proizvodnju hrane za pse.

"To možda i nije najtipičniji razvoj karijere za liječnika. Više je ono što rijetkim sretnicima uspije - preotvoriti svoj hobi u posao. Moja su najveća ljubav od najmanjih nogu životinje. Imala sam sreću odrastati u obitelji koja je tu moju ljubav prepoznala i podržavala, od toga da smo oduvijek živjeli imajući u obitelji nekoliko pasa pa do toga da mom tati nije bio problem stati nasred ceste u zaleđu Dalmacije i kupiti svojoj četverogodišnjakinji janje jer je ona to u tom trenu poželjela. Malo je janje, naravno, odraslo u ovcu koja je tako dugo živjela u našem vrtu usred Zagreba.
A medicina mi je sada fantastična podloga za razumijevanje važnosti nutricionizma u pasa, daleko mi je lakše razumjeti i dalje prenijeti značaj prehrane.

U petnaest godina rada u najvećoj europskoj farmaceutskoj kompaniji, gdje sam imala odličnu karijeru – od suradnika na terenu do voditelja marketinga, prodaje i korporativnih poslova, dobila sam fantastično iskustvo u smislu vještina i znanja koje u velikoj multinacionalki možeš dobiti i kasnije itekako dobro iskoristiti u vođenju privatnog posla", kaže Iva Peričić.



Ljubav prema psima bila je presudna za pokretanje posla

U posao proizvodnje hrane za pse ušla je slučajno, nakon što je svoju ljubimicu, mađarsku vižlu Belu počela hraniti tzv. BARF hranom, odnosno sirovom hranom te nakon što je upoznala Radovana Klancira s kojim danas vodi proizvodnju.

"U posao proizvodnje hrane za pse ušla sam totalno neplanirano. Zapravo, dogodilo ono – kada nešto zaista želiš, a ja sam cijeli život isključivo i jedino željela biti stalno među psima, cijeli se svemir uroti da se to i dogodi! Naime, svoju smo Belu počeli hraniti BARF-om kada je bila u dobi od 3 mjeseca i ja sam tom hranom postala zaista oduševljena, nikada nisam vidjelo toliko kvalitetan rast i razvoj psa kao što je to bio slučaj s ovom hranom. Prigodom jedne dostave hrane upoznali smo se gospodinom Klancirom. Bila sam fascinirana znanjem i iskustvom g. Klancira – čovjek je cijeli svoj život posvetio onomu što ja najviše volim – psima! Njegova je mala tvornica BARF-a već godinama postojala, ali u trenutku kada smo se sreli, on je želio partnera koji će mu pomoći da taj proizvod svjetske kvalitete dobije modernije lice i postane dostupnije vlasnicima pasa u izboru prehrane za svoje ljubimce.

Zaljubila sam se u ideju proizvodnje vrhunske hrane za pse u Hrvatskoj Da je ova pseća hrana još jedan u nizu dehidrata što se uvozi u Hrvatsku, nikada se ne bih prihvatila ovoga posla", kaže Peričić.

Trenutno zapošljavaju 10 ljudi

Hermann BARF trenutno zapošljava deset ljudi. Najveći dio u proizvodnom pogonu, dok ih nekoliko radi marketing i prodaju. Zaposlili su i veterinarku koja je postala ekspert u području nutricionizma u pasa.

"Naš je tim mlad, a opet dovoljno iskusan i odlično je što dolazimo iz različitih segmenata poslovanja, jer je raznovrsnost i sinergija u takvom malom sustavu itekako važna.

Puno smo napravili u godinu dana otkako intenzivno radimo na približavanju našeg proizvoda kupcu. Od investicije u obnovu proizvodnog pogona i kompletnog rebrandinga proizvoda i prodajnih mjesta, preko poboljšanja podrške kupcima i povećanja dostupnosti proizvoda, pa do sve veće vidljivosti našeg brenda vlasnicima pasa.

Zadovoljni smo, iz dana u dan sve više pasa jede Hermann BARF. Trenutno smo u fazi investicije, kada su ulaganja još uvijek puno veća od dobiti, ali to je sasvim normalno i bez te faze nemoguće je napraviti bilo kakav ozbiljan posao", kaže Peričić.



Proizvode sirovu hranu za pse

Hrana koju proizvode specifična je u odnosu na ono što obično možemo vidjeti po trgovačkim centrima. temelji se na ideji da psi, kao mesožderi, trebaju jesti sirovo.

"BARF je filozofija prehrane temeljena na ideji da pse kao mesoždere treba hraniti hranom koja je u potpunosti prilagođena fiziologiji njihovog probavnog sustava, hranom što sličnijom onoj koju su jeli u početku suživota s čovjekom BARF je akronim od engleskog naziva Biologically Appropriate Raw Food.

Naime, psi, kako bi očuvali svoje optimalno zdravlje trebaju jesti sirovo, jer kuhanjem hrane mijenjaju se njezina fizikalna i kemijska svojstva i pseći je organizam ne može više optimalno iskoristiti. Npr. vitamini i minerali uništeni toplinskom obradom ne mogu se naknadno dodavati u hranu, a da budu jednako biološki dostupni organizmu, kao što je to slučaj kada je hrana sirova. Naša je hrana sirova i svježe zamrznuta kako bi se očuvali svi hranjivi sastojci", kaže Peričić.

Planovi: Širenje na nova tržišta

Njihovi proizvodi trenutno se prodaju u Hrvatskoj i Sloveniji, a cilj im se proširiti na još neka Europska tržišta i regiju.


"Ciljevi naše tvrtke je postati mala međunarodna kompanija čije je sjedište i proizvodnja u Hrvatskoj, a prodaja po cijeloj regiji. Danas je u Americi upravo BARF segment prehrane u daleko najvećem porastu, jer se ljudi, suočeni sa sve većim porastom karcinoma, dijabetesa, pretilosti i svih ostalih bolesti koje prije psi nisu imali, okreću prirodnoj prehrani svojih ljubimaca.

Neke nove proizvode smo već stavili na tržište, a neki su u fazi razvoja. Definitivno ćemo se zadržati u segmentu prirodnog i zdravog, ali ćemo širiti našu paletu naših proizvoda jer imamo pregršt ideja što na tržištu nedostaje.Naravno, to sve podrazumijeva veliku investiciju u izgradnju novog proizvodnog pogona.

Osim Hrvatske i Slovenije u kojima već poslujemo, u kratkoročnom planu je izvoz na još neka europska tržišta s čijim smo distributerima već u pregovorima", kaže Peričić.

Pročitajte više