Lijepa priča nedjeljom: Mljekomati farmerima donijeli dva milijuna kuna prihoda

Foto: Proizvodi sela

SVAKA kriza je istodobno i prilika, a kriza u poljoprivrednom sektoru, pogotovo u mljekarstvu, potaknula je mnoge proizvođače da promijene model poslovanja kako bi opstali i stvorili dugoročno održiv posao.

Jedan od uspješnih primjera udruživanja je zadruga "Proizvodi sela" koja je osnovana prije dvije godine, a široj javnosti najpoznatija je po mreži mljekomata na zagrebačkom području.

Na njihovim mljekomatima - uređajima za prodaju svježeg mlijeka - može se kupiti mlijeko koje nije prošlo nikakvu industrijsku obradu.

Zbog pada otkupne cijene mlijeka mali proizvođači gurnuti su na rub bankrota, a jedini izlaz bio je u prodaji svojih proizvoda direktno kupcima, čime postižu daleko veću cijenu nego kada plasiraju velikim otkupljivačima - mliječnoj industriji.

Zadruga "Proizvodi sela" koja trenutno okuplja 11 farmi krenula je s radom prije dvije godine, a trenutno imaju 12 mljekomata i 13 siromata putem kojih plasiraju svoje proizvode.

Na njihovim farmama zaposleno je 36 radnika, a uz njih radi i 51 član uže obitelji farmera, a
dnevna proizvodnja je oko 12 tisuća litara mlijeka.



Mljekomati osigurali prihod od dva milijuna kuna

Da su mljekomati bili dobra ideja pokazuju podaci o prometu, pa su u prvoj godini rada tako prodali preko 325 tisuća litara mlijeka i imali prihod od oko dva milijuna kuna.

Osim zajedničkog nastupa na tržištu, "Proizvodi sela" svojim članovima omogućuje međusobnu suradnju pri korištenju i servisiranju mehanizacije, otkupu i prodaji viškova ratarske i stočarske proizvodnje, nabavci repromaterijala te pomoć kod pripreme projekata za dobivanje novca iz EU fondova, kako to uostalom i funkcionira u razvijenim zemljama.

Članovi Zadruge do sada su uložili više od milijun kuna u mljekomate i siromate, a kreće se i u ulaganje od 400 tisuća kuna u servis koji će opskrbljivati prodajna mjesta za što će biti nabavljena nova vozila i zaposleni dodatni radnici.

U planu imaju i otvaranje ukupno šest mini sirana u kojima se dnevno može preraditi tisuću litara mlijeka u svježi sir, te 970 litara mlijeka u polutvrde sireve i jogurt.

Već sada u ponudi imaju široku paletu proizvoda, pa osim mlijeka prodaju različite vrste sireva, jogurta ali i jaja iz slobodnog uzgoja. 

Pročitajte više