LIJEPA PRIČA NEDJELJOM Zagreb dobio mjesto za sve ljubitelje sirove hrane: "To je budućnost"

Foto: Food Expert

SIROVA hrana, ili raw food, sve je popularnija, a Zagreb je nedavno dobio novo mjesto za sve ljubitelje takve prehrane - bistro i trgovinu Food Expert.

Food Expert je bistro i trgovina u jednom, pokrenuo ga je mladi poduzetnik Vanja Šneller, a u njemu se nudi za svakoga ponešto - od ukusno pripremljenih obroka za svako doba dana do bogate ponude bio certificiranih domaćih i stranih proizvoda za one najzahtjevnije kupce.

Ideju o pokretanju prvog raw food bistroa i trgovine, potekla je iz sve veće potražnje za domaćom hranom koja osim zdravih sastojaka na stol donosi i nešto drugačije od dosadašnje ponude. Tako se u ponudi bistroa na licu mjesta mogu iskušati raw food kombinacije domaćeg svježeg povrća, orašastih plodova i tropskog voća i povrća uz dodatak, najpotentnije superhrane iz cijelog svijeta, kao što su chia sjemenki, alge i maca prah.

Vanja Šneller

"Nisam vegetarijanac, ali raw food je budućnost"

"Iako nisam vegetarijanac ni vegan, znatiželja za zdravim načinom života me ponukala da probam drugačiji i zdraviji način ishrane. Raw food smatram budućnošću ishrane, i iako je za sada ponuda u Hrvatskoj ograničena, a ljudi koji se hrane s raw food hranom trebaju imati dosta slobodnog vremena kako bi sve pripremili, odlučio sam krenuti u projekt u kojem bi spojio trgovinski dio s ugostiteljskim, te sam odlučio otvoriti bistro s raw food ponudom, od doručka, glavnog jela, deserta i raznih napitaka, ali i trgovinske ponude tako da posjetitelji nakon što pojedu mogu i odabrati nešto iz ponude naše organske trgovine, od zdravih začina i začinskog bilja, ulja, čokolade, suplemenata prehrani i orašastih plodova, žitarica i sjemenki", kaže Vanja Šneller, osnivač Food Experta.




Ponuda Food Expert bistroa je raznovrsna. Svježe cijeđeni sokovi, kombinacije od sezonskog voća za doručak i glavna jela od tjestenine, proljetnih rolica, salata i sushija nakon kojih slijedi ukusan desert od voća ili čokolade.



"Početna zamisao bila je kako spojiti zdravo i ukusno te istovremeno dokazati da načini pripreme raw hrane mogu biti maštovitiji i kreativniji od onih tradicionalnih. Ovakva prehrana može poslužiti i kao dijeta za mršavljenje i čišćenje organizma ili jednostavno za poboljšanje općeg zdravlja i imuniteta, stoga se nadamo da će kroz naša jela i sastojke koje koristimo Zagrepčani upoznati sve prednosti raw food delicija", kaže Šneller.



"Surađujemo i s domaćim proizvođačima"


Za one koji se žele sami iskušati u pripremi hrane, u njihovoj trgovini mogu pronaći izbor bio certificiranih i bezglutenskih artikala, dodataka prehrani, ulja, začina i ekstrakata. Od napitaka u ponudi se mogu naći biljna mlijeka, kokosova voda i mlijeko, guarana cola i aloe vera napitak.
Šneller kaže da na našem tržištu još uvijek nema dovoljno biocertificiranih proizvođača, no da voće i povrće ipak uspiju nabaviti na domaćem tržištu.



"Surađujemo s brojnim domaćim proizvođačima zdrave hrane, no svakako smo otvoreni za svaki novi oblik suradnje. Kako naše tržište još uvijek nema dovoljno biocertificiranih proizvođača ograničeni smo s ponudom domaćih proizvođača na našim policama. Za sada u ponudi od domaćih proizvoda imamo voće i povrće koje je isključivo hrvatskog porijekla. Također seitan i tofu dobavljamo isključivo od domaćih proizvođača isto kao i ulja, konoplju i dodatke prehrani. Za blisku budućnost plan nam je uvesti što više proizvoda domaćih proizvođača kako bi podržali lokalne proizvođače", zaključuje Šneller.

Pročitajte više