Lijepa priča nedjeljom: Softveraši iz Zagreba besplatno uče studente programiranju

Foto: Axilis

SVAKE godine nekoliko tehnoloških kompanija iz Hrvatske uđe na listu 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi prema izboru Deloittea, a među njima se prošle godine našao i Axilis - mlada softverska tvrtka koja je u ovo elitno društvo ušla zahvaljujući petogodišnjem rastu prihoda većem od 600 posto.

Axilis je osnovan 2011. godine, pokrenuo ga je Bruno Kovačić, bave se razvojem softvera, a glavni klijenti su im dobrostojeći startupi iz SAD-a. Danas imaju urede u Zagrebu i New Yorku, a osim razvoja softvera, Axilis već drugu godinu zaredom održava besplatne radionice na kojima studenti mogu učiti programiranje kako bi se pripremili za tržište rada.



Glavni klijenti su im startupi iz SAD-a

“Već sam tijekom studiranja počeo raditi na nekim projektima i stjecati vrijedno iskustvo, a za pokretanje poduzeća, odlučio sam se na posljednjoj godini fakulteta. U početcima smo bili fokusirani isključivo na tehnologiju i radili projekte na kojima smo bili u funkciji razvoja softvera. Također, primarno smo radili na domaćem tržištu, uz pokoji projekt izvana. Sada je taj omjer obrnut", kaže Kovačić za Index.

Glavni klijenti su nam well funded startupi iz SAD-a, koji su najčešće u ranoj fazi razvoja pa šira javnost uglavnom nije upoznata s njima i njihovim radom. S klijentima surađujemo dugoročno te im osim razvoja softvera pomažemo strateški planirati proizvod, kao i sve popratne aktivnosti. Glavna karakteristika ovog modela poslovanja kojeg koristimo je upravo povjerenje između klijenata i nas jer je dobar dio upravljanja i egzekucija proizvoda u našim rukama.


Ono što nas čini drugačijima u masi tehnoloških tvrtki je to što smo implementirali model poslovanja koji nije jedan od najčešća dva koja primjenjuju slične firme: outsourcing programera ili agencijski, project-oriented pristup. Osmislili smo vlastiti, product-oriented model rada u kojem smo mi klijentu dedicated product team te naši zaposlenici imaju product ownership. To nas stavlja u poziciju strateškog partnera svojim klijentima, a ne samo agencije koja odrađuje dizajn i/ili razvoj. Upravo to motivira i članove tima jer imaju veću odgovornost i snažniji osjećaj pripadnosti proizvodu", kaže Kovačić za Index.


Bruno Kovačić

Iako imamo relativno visoku nezaposlenost, u svim sektorima koji se razvijaju i rastu osjeća se veliki nedostatak kvalitetnih zaposlenika. Zastarjeli obrazovni programi nedovoljno pripremaju mlade za tržište rada, pa se mnogi educiraju izvan sustava formalnog obrazovanja.

Ipak, Kovačić kaže da fakulteti daju dobru podlogu budućim IT stručnjacima jer ih nauče inženjerski razmišljati.

"Formalno obrazovanje nije nužno, ali je svakako velika prednost. Može se naučiti programirati bez formalne edukacije, ali fakulteti još uvijek daju dobru podlogu i nauče ljude inženjerski razmišljati što je u našem poslu dosta važno. Na fakultetima se stječu određena praktična znanja koja su sve češće zastarjela jer se tehnologija vrlo brzo razvija, a kurikulumi fakulteta ne uspijevaju je pratiti", kaže Kovačić.


U ožujku ove godine kreće druga po redu besplatna Axilis JavaScript School. Nakon gotovo godinu dana od prve, druga će se škola održati tijekom pet subota s početnim predavanjem 11. ožujka, a tema predavanja bit će jezik JavaScript te pripadajuće tehnologije poput Nodea i Reacta.

Njihove besplatne edukacije pomažu svima

"Ideja je bila kroz radionice probuditi i inženjersku intuiciju u polaznicima, približiti im realne probleme i scenarije što smo, nadam se, i uspjeli - što kroz zadatke na radionicama, što kroz završni projekt. I naravno, osim upotpunjavanja teorijskih znanja studentima, nadamo se da će sve ovo potaknuti trend edukacija koji će na kraju biti od pomoći svim firmama koje se bave razvojem softvera”, kaže Kovačić.

Prijaviti se mogu svi neovisno o stupnju obrazovanja ili prethodnom iskustvu, iako je osnovno znanje u programiranju više nego dobrodošlo. Na radionicama će se programirati web aplikacije; backend i frontend, a grupe će brojem biti prilagođene načinu rada. Posljednju subotu u nizu, polaznici će biti podijeljeni u nekoliko grupa kako bi zajednički mogli pokazati stečeno znanje i savladane vještine, kaže Kovačić.

Osim novih znanja, na prošlogodišnjoj Axilisovoj školi neki su dobili i posao. Dvoje polaznika koji su se istaknuli svojom spremnošću za rad i brzim učenjem dobilo priliku zaposliti se u Axilisu.
“Prošle godine dobili smo više od 200 prijava što nas je ugodno iznenadilo i pokazalo da interes za dodatnom edukacijom i usavršavanjem itekako postoji, a mi smo više nego sretni što možemo podijeliti svoje iskustvo s drugima”, kaže Kovačević.

Pročitajte više