Lijepa priča nedjeljom: Nakon gubitka posla osmislila zdravstvenu aplikaciju koja osvaja svijet

Foto: BodyRecog

OLIMPIJSKE igre u Brazilu bile su uspješne za hrvatske sportaše, ali i za Anitu Bušić koja je osmislila BodyRecog, jednu od najperspektivnijih aplikacija na svijetu u području zdravlja, sporta i fitnesa.

BodyRecog je aplikacija uz pomoć koje korisnik dobiva procjenu zdravstvenog rizika za srčanožilna oboljenja, dijabetes i rak, na temelju tjelesnog tipa i tjelesnog oblika. Aplikacija je rezultat višegodišnjeg znanstvenog i poduzetničkog rada molekularne biologinje Anite Bušić, a kao nositelj titule jedne od 50 najboljih inovacija na području zdravlja i sporta, imala se priliku predstaviti na Olimpijskim igrama u Brazilu.

Za aplikaciju zainteresirani brojni sportaši

U Brazilu tijekom prezentacije BodyRecog aplikacije ostvareni su kontakti s mnogim olimpijskim odborima svijeta, ali i sportašima.

"Već nakon prezentacije, interes za korištenje aplikacije BodyRecog kao i suradnju s mojim timom i sa mnom iskazali su predstavnici Olimpijskih odbora iz Brazila, Izraela, Nizozemske i Sjedinjenih Američkih Država, a vjerujem da će se suradnja dalje proširiti temeljem ostvarenih kontakata i dojmova koje smo ostavili. Osim Olimpijskih odbora, kontaktirali su nas i brojni sportaši, među kojima su i olimpijci, željni isprobati, ali i koristiti BodyRecog kako bi unaprijedili svoju tjelesnu spremnost", kaže Anita Bušić, idejna začetnica aplikacije.

Aplikacija dolazi u dvije verzije - BodyRecog PRO za sport i fitness profesionalce kao i stručnjake s biomedicinskog područja i BodyRecog HOME za korisnike koji žele unaprijediti ili očuvati svoje tjelesno stanje.

Posao pokrenula nakon što tri godine nije mogla pronaći posao

Anita Bušić u privatni posao krenula je nakon što je tri godine bez uspjeha pokušavala naći posao. Danas je vlasnica tri tvrtke - u Zagrebu, Londonu i SAD-u.

"Odlučila sam otvoriti svoju tvrtku nakon što sam 2011. ostala bez posla i tri godine bezuspješno pokušavala naći novi. Tada sam odlučila unovčiti svoje znanje. Proučila sam poslovne trendove i došla do zaključka kako bi bilo  najbolje napraviti vlastitu aplikaciju za kojom tržište ima potrebu. Danas sam vlasnica i osnivačica tvrtke Live Good u Zagrebu, te tvrtki BodyRecog Metrics u SAD-u i Live Good u Velikoj Britaniji", kaže Bušić.

Potencijal ove aplikacije na globalnom tržištu je ogroman, na što upućuju i statistički podaci. Ove se godine očekuje više od milijardu 'skidanja' raznih wellness aplikacija Procijenjeno je kako će zdravstvena i wellness industrija u 2017. godini vrijediti trilijun dolara. U 2018. godini, tržište wellness aplikacija vrijedit će cca 10,2 milijarde dolara, globalno Healthcare IT (HCIT) tržište u 2020. procjenjuje se da će vrijediti 228,7 milijardi dolara.

Iako je prvotna ideja bila napraviti softver za personalizirani program prehrane i tjelovježbi, te napisati seriju knjiga o toj problematici, Anita Bušić odlučila se na kreiranje aplikacije, jer se tako najlakše približiti novim generacijama.

"U biti, moja je izvorna ideja izraditi softver za personalizirani program prehrane, tjelovježbe i otpuštanja stresa, na temelju tjelesnog tipa i tjelesnog oblika čovjeka. U to bi bila uključena najnovija saznanja o međudjelovanju genetike, prehrane, imuniteta, metabolizma i hormona pojedinca s njegovim okolišem. BodyRecog je tek prva faza tog idejnog projekta koji omogućava određivanje tjelesnog tipa i tjelesnog oblika čovjeka, te analizira dobivene podatke. O samom sam programu razmišljala već dulje vrijeme i mislila sam napisati knjigu, te možda čak i niz knjiga o tim temama. Međutim, uvidjela sam da nove generacije nova znanja najlakše usvajaju preko aplikacija, radije nego iz knjiga, a ujedno ljude zanima uglavnom ono što vrijedi za njih, no ne i za druge. Otud je nastala potreba za personalizacijom, što je knjigom gotovo nemoguće postići, dok aplikacija to omogućuje", kaže Bušić.

Kreće u osvajanje svjetskog tržišta

Anita Bušić od ove jeseni kreće širiti poslovanje u Bostonu koji je svjetsko središte medicinsko-tehnoloških startupova. U sljedećim godinama očekuju jači proboj na globalno tržište kao i suradnju sa sportašima diljem svijeta.

"Svoj poslovni san nastavljam nakon Zagreba i Londona, od ove jeseni i u Bostonu u Sjedinjenim Američkim Državama, jer je svjetsko središte medicinsko-tehnoloških startup-ova. BodyRecog stvara poslovnu platformu koja će djelovati globalno, te u sljedećih nekoliko godina očekujemo imati korisnike BodyRecog HOME diljem svijeta. Na našu veliku radost, BodyRecog PRO je već izazvao zanimanje mnogih sportskih saveza, olimpijskih saveza, kao i poznatih sportaša, s kojima ujedno dogovaramo i svojevrsnu promotivnu suradnju. Radimo na tome da cijeli svijet sazna za BodyRecog i koristi ga u svrhu unaprjeđenja zdravlja", kaže Anita Bušić.

Pročitajte više