Lille: Europski grad kulture 2004.

LILLE, "europski grad kulture 2004.", predstavio je program s više od 2000 događanja u kojima će sudjelovati ugledni umjetnici, od dramatičara Petera Brooka do koreografa Williama Forsythea. 
Osim grada Lillea, gotovo 150 gradova u francuskoj regiji Nord-Pas-de-Calais i Belgiji ugostit će očekivanih 15 milijuna posjetitelja, objavljeno je ovih dana iz gradske uprave.

Program obuhvaća više od 90 izložbi, 35 "metamorfoza", 12 kulturno-izložbenih prostora, 30-ak "paralelnih svjetova", te cijeli niz koncerata, cirkuskih, kazališnih, plesnih i filmskih događanja.

Dolazak američkog koreografa Billa T.Jonesa, koji će 9. prosinca otvoriti preuređenu Operu u Lilleu i time proslaviti i 20 godina svoje plesne trupe, bit će jedan od glavnih događaja.

Drugi veliki koreograf, William Forsythe, dovest će u svibnju Frankfurtski balet. Kazalište "Theatre du Nord" postavit će neka od velikih Shakespeareovih djela, među kojime će biti i "Julije Cesar" na katalonskom jeziku, dok će u rujnu Peter Brook predstaviti svoje novo djelo o mudracu iz Bandiagare Tiernu Bokaru.

Ipak, "ne radi se o nekom "super festivalu", kaže direktor manifestacije Didier Fusillier, koji želi "kulturu ponuditi svima", kroz otvaranje lokalne kulturne i arhitektonske baštine.

Tako će 12 različitih prostora, od stare tkaonice u Lilleu i samostana iz 17. stoljeća do zaštićene palače u gradu Arrasu i gradskih vrata u belgijskom Monsu, umjetnici tijekom godine predstaviti javnosti.

Fusillier također kroz program Lille 2004. želi "predstaviti regiju koja korača u 21. stoljeće", kroz "paralelne svjetove" umjetnika različitih korijena, ili gradske "metamorfoze".

Prva od njih održat će se 6. prosinca: pod ravnanjem Jean-Claudea Casadesusa, nacionalni orkestar Lillea s 1000 glazbenika svirat će Berlioza u purpurnom osvjetljenju kolodvora Lille-Flandre.

Različite izložbe s tematikom "flower power" oživjet će kulturnu revoluciju 60-ih, uključujući djela Jeffa Koonsa i Andyja Warhola.

Plesači, glazbenici i crtači grafita iz New Yorka predstavit će prvi "paralelni svijet" koji će se događati na 20-ak mjesta u Francuskoj i Belgiji od 12. do 14. prosinca.

Nakon njih na pozornicu će stupiti flamanski majstor Rubens, koji će imati veliku retrospektivnu izložbu od 6. ožujka do 3. rujna 2004.

Pročitajte više