Linč: Brijesna gomila u Gvatemali pretukla i pokušala zapaliti ženu



Slika govori sama za sebe. Alejandra Maria Torres istodobno je kriminalka i žrtva. Nakon što je pokušala opljačkati autobus, bijesna gomila je s njom odlučila problem riješiti uličnom pravdom. Slika pokazuje ženu kako jednom rukom prekriva usta, a drugom grudi. Gomila ju je pretukla i pokušala zapaliti, a jedva ju je spasila policija.

Takvi slučajevi u Gvatemali nisu rijetkost, upozorava Amnesty International. Samo ove godine u toj južnoameričkoj zemlji bilo je 219 slučajeva linča, u kojima je ubijeno 45 ljudi.

Posljedica rata i nedostatka kontrole vlasti nad državom

Ključni razlog je nesređenost zemlje i gotovo potpuna anarhija u nekim krajevima. Od 1960. do 1996. u zemlji je vladao građanski rat. Tijekom rata bombardirana su ogromna područja, a deseci tisuća autohtonih majanskih stanovnika sustavno su ubijani.

U udaljenim krajevima zemlje danas ne da ne postoji nikakva učinkovita vlast, nego stanovnici nemaju apsolutno nikakvog povjerenja u državu. Linč i preuzimanje pravde u vlastite ruke su stoga očekivan iskaz nezadovoljstva. 

Na lomaču!

Početkom prosinca su u zajednici Sacualpa stanovnici na lomači zapalili pet muškaraca. Istodobno su vladi poslali pismo u kojem su najavili nove linčeve ukoliko "poznati kriminalci ne budu izvedeni pred sud".

U selu Chisec su početkom kolovoza seljani policiji predali dvojicu muškaraca koje su uhvatili pri krađi. Samo nekoliko sati kasnije policija je muškarce pustila, a sljedeći dan njih su dvojica pronađeni spaljeni na lomači u Chisecu.

UN je također zabrinut. Njihov ured za ljudska prava naveo je kako u brojnim slučajevima uopće nije jasno zbog čega su neki ljudi pali žrtvom ulične pravde. Razlog za sve učestaliju pojavu linčovanja jasan je – praktički potpun nedostatak funkcionirajućeg pravosuđa.

Pročitajte više