Linić: "U interesu Vlade otpisati tražbine prema V. Lencu"

SABORSKI zastupnik SDP-a Slavko Linić danas je u Rijeci izjavio kako "bi u interesu Vlade bilo da otpiše svoje tražbine u postupku stečaja brodogradilišta Viktora Lenca da se tako pokuša pomoći mogućim novim vlasnicima tog brodogradilišta."

Podsjetivši da je najveći vjerovnik V. Lenca država Linić je rekao da je "moguće, kao u slučaju Dione, državna potraživanja prodati za jednu kunu te tako zadržati radna mjesta."

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućem rješenju problema u Lencu, Linić je rekao da smatra da se za preuzimanje brodogradilišta može pronaći domaći ulagač, odnosno uključiti neke domaće tvrtke. S tim u vezi je podsjetio kako je bivša Vlada pregovarala je s Ingrom o preuzimanju državnog brodogradilišta Kraljevica.

Bivša Vlada pokušala je održati razvojni projekt brodogradilišta V. Lenca ali u tome nije uspjela te je nakon prevelikih ulaganja i povlačenja nekih ulagača jedini izlaz za održavanje osnovne djelatnosti remonta bilo otvaranje stečaja, izjavio je Linić.

Linić je na konferenciji za novinare posvećenoj ostvarenju razvojnih projekata Hrvatske ocijenio da su razlike u radu bivše i sadašnje Vlade velike te da je ova Vlada "zbog povećane potrošnje ugrozila gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta."

"HDZ je u šest mjeseci pokazao da se ponovno okreće potrošnji da bi pokupio što više biračkih skupina", rekao je Linić te naveo primjer izdvajanja za branitelje. Rekao je da je "Sanader povećanu potrošnju odlučio financirati nametima na cigarete i automobile" te da je "Vlada odustala od efikasne porezne politike kao i smanjene stope PDV-a."

Linić ističe da je bivša Vlada restrikcijama u proračunu nastojala smanjiti potrošnju te pokretala veća ulaganja. S druge strane, smatra Linić, ova Vlada odustala je od projekata, primjerice ulaganja u hrvatske željeznice, te napustila projekte koji bi osigurali nova radna mjesta i priljev novca. "SDP nastoji Vladi ukazati na važnost razvojnih projekata" rekao je Linić.

Predsjednik riječkog SDP-a Vladimir Šepčić kazao je da SDP podupire nastavak izgradnje punog profila autoceste Rijeka-Zagreb te da je osiguran novac kojim bi se mogao izgraditi puni profil dionice od Bosiljeva 2 do Stare Sušice. Smatra da bi radove trebalo nastaviti dok su izvođači na gradilištima te pozvao Vladu da što prije odobri nastavak radova.

Pročitajte više