Lions klub donirao 25 mobilnih kućica i pet kontejnera za žrtve potresa

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

HUMANITARNA organizacija Lions klub Hrvatska, uz pomoć članova iz svijeta, donirala je 25 mobilnih kućica i pet kontejnera za žrtve razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

"Lionsi će tako ukupno donirati 30 objekata za stanovanje obiteljima na ugroženom području", rekla je guvernerica Lions D-126 Hrvatska Vinka Mitrović. U tu svrhu, članovi Lions klubova iz Hrvatske i svijeta prikupili su više od 2,5 milijuna kuna, stoji u priopćenju.

Lionsi su odmah nakon potresa krenuli svakodnevno obilaziti ljude kojima je potreban nužni smještaj te su najpotrebitijima dodijelili kućice i kontejnere.

Neki od kriterija su im bili stupanj oštećenja kuće, više članova obitelji i mala djeca, osobe s invaliditetom, slijepe osobe te socijalni slučajevi.

Među onima koji su dobili kućicu je mlada obitelj s dvoje djece iz Gline čiji je dom neupotrebljiv.

"Protekli dani meni i suprugu Mariju bili su iznimno teški upravo zbog naše djece. Strašno je kada dječacima od dvije i četiri godine moraš objasniti da ne mogu ući u svoju kućicu na toplo jer ono što je oduvijek bilo njihov dom danas više nije sigurno", istaknula je Ivana Bjelobrk iz Gline, izrazivši zahvalnost što su njihovi mališani dobili krov nad glavom, prenosi u priopćenju Lions klub.

Donacije stigle iz 17 država

Uz novčana sredstva koja su prikupili pojedinačno članovi Lionsa i hrvatski klubovi, velike financijske donacije stigle su iz Lions klubova iz 17 država, a Međunarodna zaklada Lions Clubs International Foundation (LCIF) donirala je 10.000 američkih dolara te objavila poziv za pomoć žrtvama potresa svim članovima Lionsa svijeta.

Uz prikupljena novčana sredstva, mnogi članovi Lions klubova iz cijele zemlje i dalje obilaze potresom oštećena područja te sudjeluju u mnogim aktivnostima pomoći stanovništvu. Tako namjeravaju za dio socijalno ugroženih obitelji u Petrinji financirati izgradnju novih inox dimnjaka potrebnih za grijanje.

Udruženju slijepih Sisačko-moslavačke županije pomoći će u nabavci kombi-vozila za prijevoz njihovih članova koji je neophodan zbog velikih udaljenosti, budući da im je vozilo uništeno u potresu.

Potrebite obitelji također će imati Lions klubove koji će im pomagati, a ako će biti moguće, Lionsi će akciju nastaviti i s obnovom kuća obitelji za koje su preuzeli brigu, stoji u priopćenju.

Pročitajte više