LISABON: MESIĆ O POSJETU PORTUGALU

Posjet Portugalu bio je sasvim uspješan, kazao je u ponedjeljak navečer u Lisabonu predsjednik Republike Stipe Mesić u završnoj ocjeni iznijetoj novinarima po završetku prvog hrvatskog posjeta toj zemlji na najvišoj razini.

Hrvatski je predsjednik naglasio da su dva temeljna cilja posjeta bila potvrđivanje prijateljstva s Portugalom, i u sklopu toga traženje potpore za ulazak u EU, te intenziviranje gospodarske suradnje.

Hrvatski se predsjednik danas sastao s portugalskim predsjednikom Jorgeom Sampaiom koji je nakon sastanka rekao da je Portugal "od prvog trenutka podržavao hrvatsku kandidaturu za EU". Mesić je naglasio da Hrvatska ispunjava sve uvjete koji su postavljeni pred nju za članstvo u euroatlantskim organizacijama. On je kazao da Hrvatska surađuje s ICTY-em te da su se svi njezini građani, svjedoci, osumnjičenici i optuženici, odazvali pozivu u Haag osim jedne osobe te da Hrvatska zbog toga ne bi trebala kažnjena.

Predsjednik Mesić, koji se tijekom poslijepodneva sastao s predsjednikom Vlade Joseom Manuelom Duraom Barrosom te s predsjednikom Parlamenta Joaom Boscom Soaresom Motom Amaralom, službeni dio svog boravka zaključio je susretom s upravom Udruge industrijalaca Portugala.

Bio je to tek prvi kontakt a obje su strane ocijenile kako je potrebno bolje se upoznati kroz razmjenu posjeta gospodarstvenika dviju zemalja i kroz nastupe na sajamskim priredbama, rekao je predsjednik Mesić o potrebi jačanja gospodarske suradnje.

Hrvatska i Portugal ostvarili su u devet prvih mjeseci 2003. robnu razmjenu u vrijednosti od 18,91 milijuna USD, a trgovinski deficit Hrvatske u razmjeni s Portugalom je veći od pet milijuna dolara. Dvije zemlje potpisale su 1995. ugovor o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja te Sporazum o gospodarskoj, industrijskoj, tehničkoj i znanstvenoj suradnji 1999. godine.

Mesić je nadalje ocijenio da su svi sugovornici zemlje domaćina pokazali razumijevanje i spremnost da podupru Hrvatsku u njezinim težnjama za priključenjem EU. Hrvatska je svjesna potrebe ispunjenja svih kriterija potrebnih za članstvo, a ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, koji je član izaslanstva, objasnio je portugalskoj strani u kojoj su fazi ispunjenja te zadaće.

Predsjednik je kazao novinarima da se u nedjelju navečer privatno sastao s Mariom Soaresom, prvim portugalskim predsjednikom nakon ukidanja diktature. Taj 80-godišnji, još uvijek aktivan političar, iznio je u razgovoru zamisao o uvođenju izravnog poreza u zemljama članicama EU iz kojeg bi se financirao razvoj infrastrukture novih članica.

Portugal koji će za tri tjedna obilježiti 30. obljetnicu izlaska iz diktature, što je ostvario revolucijom karanfila 25. travnja 1974. godine, pozitivan je primjer države koja je članstvom u EU postigla sjajan razvoj i napredak, ocijenilo je hrvatsko izaslanstvo.

Na kraju predsjednik je dodao kako je pozvan na "Euro 2004." europsko nogometno prvenstvo u Portugalu, ali je odgovorio da će doći ako Portugal i Hrvatska budu igrali u finalu.

(Hina) xrt ysb

Pročitajte više