Lisice viđene blizu vrtića u Zagrebu, roditelji zabrinuti

Screenshot: HRT

Posljednjih dana nekoliko lisica posjećuje zagrebački Bukovac. Lisice su uočene u blizini dječjeg vrtića, zbog čega su se roditelji zabrinuli pa su na teren izašle nadležne službe, javlja HRT.

Zbog snimki na kojima se vidi lisica uz ogradu dječjeg igrališta otvorilo se pitanje sigurnosti djece koja svakodnevno borave u područnom zagrebačkom dječjem vrtiću Bukovac. Lisice su viđene više puta pa je u pomoć pozvala gradska služba za divlje životinje.

"Mi uvijek izađemo na teren, mada iz iskustva smo znali da je tamo nećemo zateći. Ona je tamo bila u prolazu, tako da smo obišli to područje. Nije više viđena", rekao je za HRT Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta.

Grad: Djelatnici vrtića svakodnevno obilaze dvorište

HRT nije dobio dozvolu za snimanje na području dječjeg vrtića, no građani kažu da su vidjeli lisicu uz gornji rub ograde s vanjske strane - na području šume koja okružuje dječje igralište. Dječji vrtić je upoznat sa situacijom. U Gradu Zagrebu govore da su djelatnici vrtića uočili lisice dosad u samom dvorištu. 

"Ističemo da djelatnici vrtića svakodnevno obilaze vrtićko dvorište, prije i tijekom svakog izlaska djece, kako bi djeci bio osiguran siguran boravak. Odgojno-obrazovni rad koji se inače odvija u dvorištu, tijekom jutra se, preventivno, umjesto u dvorištu, izvodi na terasama odgojnih skupina", rekli su iz Grada Zagreba.

Što učiniti ako vidite lisicu u gradu?

Radi se o mladoj lisici, a stručnjaci kažu da opasnosti za ljude nema. Posebno od bjesnoće, koja je posljednji put zabilježena 2014.

"Ono što bih apelirao, jer mi svake godine pet, šest lisica tako mladih lisica zbrinemo, da ih ljudi ne hrane i da ih ne diraju i bit će sve u redu, one će otići svojim putem", naglasio je Skok.

"Najčešće se lisice spuštaju bliže urbanom području ili kada imaju mlade, pa im je to trenutno teren gdje su izlegle, pa će nastaviti i vratiti se, ili idu u potragu za hranom", pojasnila je za HRT Ivana Kosijer, tajnica Hrvatskog lovačkog saveza Grada Zagreba.

Populacija lisica redovito se kontrolira prebrojavanjem, a po potrebi ih se izručuje. Ako građani vide lisicu, Zoološki vrt ih poziva da to prijave skloništu Dumovec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.