Lisinski na Domingu izgubio 1.1 milijun kuna i sad pregovaraju za još jedan koncert

KONCERTNA dvorana Vatroslav Lisinski (KDVL) na organizaciji koncerta Placida Dominga u studenom prošle godine zabilježila je minus od 1.1 milijun kuna iako je bila predviđena zarada. Glavni uzrok minusa je činjenica da Lisinski nije bio popunjen do kraja, odnosno da je u prodaji ostalo 515 ulaznica. Od ukupno 913 karata za koncert, po punoj, najvećoj cijeni od 900 kuna, prodane su svega 244 ulaznice. Čak 339 karata, po nepoznatim kriterijima, podijeljeno je besplatno. 

>> Kolegica optužila opernu zvijezdu za seksualno uznemiravanje, nije mu prvi put

Glazbena kritika pokopala je taj događaj tvrdeći da 81-godišnji Domingo nije ni trebao doći u Zagreb jer je već odavno sjena "nekadašnjeg najslavnijeg tenora" te da je u Zagreb došao kao dirigent. Također, Domingo je već dulje vrijeme pod konstantnim optužbama za seksualno uznemiravanje. 

Istrage protiv Dominga

Istragom Američke udruge glazbenih umjetnika (AGMA) iz 2020. godine zaključeno je da se Domingo ponašao neprimjereno. Tada je pjevač kazao kako poštuje odluke žena da progovore i da mu je "doista žao zbog boli" koju im je nanio.

No optužbe su potaknule španjolske operne i glazbene kuće da otkažu planirane Domingove angažmane. Isto su napravile i američke glazbene institucije, među kojima njujorška Metropolitan Opera i Opera u San Franciscu. 

Domingo je podnio ostavku na mjesto glavnog direktora Opere u Los Angelesu, u kojoj je internom istragom ustanovljeno da je 10 tvrdnji koje su iznijele žrtve njegovog uznemiravanja "vjerodostojno". Recimo i to da je Domingo, nekadašnji prvi tenor svijeta, zapravo u Zagrebu - dirigirao pa je još veća nepoznanica zašto je organiziran koncert. Unatoč fijasku, kako financijskom, tako i glazbenom, ravnatelj Siriščević tvrdi da je u pregovorima s Domingom za još jedno gostovanje. 

No, krenimo redom. 

Predstavljen kao karizmatik

Placido Domingo predstavljen je kao karizmatičan, neponovljiv, ikona operne glazbene scene, umjetnik kojeg publika obožava i koji je omiljen gost najpoznatijih opernih i glazbenih pozornica na svijetu. Najavljen je za 12. studenoga prošle godine u Lisinskom kako bi ravnao Verdijevim djelom Messa da Requiem. 

Glazbeni kritičari već su tada izražavali sumnje u gostovanje 81-godišnjeg Dominga, čije ravnanje orkestrom nije na nivou njegove nekadašnje glazbene reputacije. Kako doznajemo, Domingo je tražio, a KDVL pristao na naknadu od čak 65 tisuća eura plus troškovi smještaja u zagrebačkom Westinu, i to za dirigiranje. Riječ je, kako nam je potvrđeno, o izuzetno velikom iznosu. 

Operni Weinstein

Uz to, Domingo se nedavno našao pod optužbama 27 žena koje ga optužuju za zlostavljanje i ucjenjivanje.

"Ja nisam operni Weinstein", branio se Domingo u stranim medijima. Budući da Domingo, uz sve te optužbe, nije vrhunski dirigent, prodaja karata po cijenama od 900, 700 i 500 kuna išla je jako loše.  

Ravnateljstvo nije odlučilo odustati od koncerta te izgubiti pola iznosa, odnosno već plaćenih 32.500 eura, već se išlo do kraja. Kako bi se nekako napunila dvorana, krenula je prodaja karata po 80 kuna, a 339 karata je na kraju podijeljeno po nepoznatim kriterijima. Od karata je uprihodovano tek 411 tisuća kuna od moguća 1.4 milijuna kuna. 

Unatoč fijasku s ulaznicama te koncertu koji je po nizu glazbenih kritičara bio loš, kao i financijskim dubiozama, ravnateljstvo KDVL-a je 50-ak ljudi vodilo na večeru nakon koncerta, koja je plaćena oko 15 tisuća kuna. 

Nisu nam bitne financije

"Za uspjeh ili neuspjeh koncerata u KDVL nikada nije bilo jedino, isključivo ili najvažnije mjerilo financijsko izvješće, bilo ono točno ili samo paušalno kao što je Vaše. Kada bi se uspjesi ili neuspjesi kulturnih događanja mjerili trgovačkim alatima i financijskim rezultatima, brojne umjetničke doživljaje ne bismo nikada imali", kaže ravnatelj Siriščević u izjavi za Index dodajući da u Lisinskom ne bi nastupili Concertgebouw orkestar iz Amsterdama, Kraljevska filharmonija iz Londona, BBC filharmonija, Elina Garanča, Dmitrij Hvorostovsky, pa tako ni Placido Domingo. 

"Ako su Vama ipak financije jedino mjerilo, trebate znati da Dvorana prema godišnjim financijskim izvješćima ne posluje s gubitcima nego s nekoliko milijuna dobiti!" ističe ravnatelj Siriščević u odgovoru za Index. Valja naglasiti kako je ta opaska tek djelomično točna, s obzirom na to da Lisinski već dulje prenosi dobit od prethodnih godina. 

Siriščević: Nastavljamo pregovore s Domingom za još jedno gostovanje

No kome su podijeljene besplatne karte i po kojim kriterijima? O tome Siriščević ne želi u detalje. 

"Cijene ulaznica za koncert Placida Dominga i uvjeti kupnje bili su jasno i otvoreno istaknuti. Poseban popust dobili su svi zainteresirani učenici i studenti, posebice glazbenih škola i Muzičke akademije. Pozivnice, odnosno, darovane ulaznice dobili su prema ugovoru svi solisti, članovi zbora i orkestra koji su nastupili na koncertu uz poslovne partnere i suradnike", stoji u odgovoru ravnatelja Siriščevića, koji dodaje da je koncert doista bio neprocjenjiv doživljaj za sve koji su na njemu bili, a propust samo za one koji mu nisu nazočili. 

"S ponosom nastavljamo pregovore s umjetnikom o novom koncertu u dvorani Lisinski", kaže nam na kraju. Index je u posjedu dijela dokumentacije iz koje je razvidno kako je poseban popust dobilo manje od 30 zainteresiranih studenata, no ostalih imena "poslovnih partnera i suradnika" koji su karte dobili besplatno - nema.   

Grad Zagreb za sada šuti 

Nadležni zagrebački Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo upitali smo za fijasko s koncertom Placida Dominga. Pitali smo ih jesu li upoznati s detaljima organizacije ovog koncerta te jesu li reagirali nakon što je ustanovljen minus veći od milijun kuna. Pitali smo ih i za činjenicu da je za taj koncert poklonjeno čak 339 karata. 

"Jesu li poznati kriteriji za podjelu besplatnih karata te je li vam poznato tko je iz Grada Zagreba te političkog života, odnosno stranke koje su na vlasti u Gradu Zagrebu, dobio te karte?" glasilo je naše pitanje. Iz Gradskog ureda za kulturu nisu nam odgovorili, kao ni iz Ureda gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koji inače ne želi odgovarati na pisane upite Indexa. 

Iz izvješća Gradskog ureda za reviziju od 10. siječnja ove godine jedna od glavnih zamjerki za 2020. i 2021. godinu bila je upravo netransparentnost oko podjele besplatnih karata, a čini se da se netransparentnost, sudeći prema odgovorima koje smo dobili i dokumentaciji, nastavila i u 2022. godini.

Pročitajte više