Lista za Rijeku: Odluka Obuljen Koržinek duboko nedemokratska

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

RJEŠENJE ministrice kulture o odbijanju razrješenja intendanta riječkoga HNK temeljem odluke Gradskog vijeća je duboko nedemokratsko i ima očitu svrhu derogirati odluke tijela javne vlasti na lokalnoj razini, ocijenila je Lista za Rijeku.

Tajnik Liste za Rijeku Predrag Miletić ne konferenciji za novinstvo je ustvrdio da to pokazuje "katastrofalnu činjenicu da je Republika Hrvatska bolesno centralizirana država kojoj je izraz lokalna samouprava samo mrtvo slovo na papiru". Podsjetio je da su slične odluke vlasti na državnoj razini vezane uz Rijeku donošene i prije.

"Imamo paradoksalnu i pomalo bolesnu situaciju"

Tako su ministri uprave u dva navrata, 1998. i 2018. poništavali odluke riječkoga Gradskog vijeća o zastavi i grbu, a tadašnji ministar kulture Božo Biškupić je 1999. odbio potvrditi Slobodana Šnajdera za intendanta HNK, naveo je Miletić. Naglasio je da je u prethodnim slučajevima Gradsko vijeće imalo punu podršku gradonačelnika.

"Sad imamo paradoksalnu i pomalo bolesnu situaciju gdje gradonačelnik Marko Filipović podržava grubo nametanje centralne vlasti prema odlukama Gradskog vijeća Rijeke te dovodi u pitanje dignitet vijeća, ali i dignitet Grada Rijeke čiji je gradonačelnik", rekao je Miletić.

Postavlja se pitanje ima li takav gradonačelnik, koji ne podržava volju Gradskog vijeća i većine građana Rijeke, legitimitet voditi grad, zaključila je Lista za Rijeku. 

Pročitajte više