LOKALNI IZBORI

Lista za Rijeku predlaže sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

KANDIDATKINJA Liste za Rijeku za gradonačelnicu Ana Blečić Jelenović predložila je sufinanciranje iz gradskog proračuna troškova medicinski potpomognute oplodnje parovima koji te postupke ne obavljaju na trošak HZZO-a.

Blečić Jelenović je na konferenciji za novinare u četvrtak predložila da se u gradskom proračunu osigura iznos za sufinanciranje dva pokušaja medicinski potpomognute oplodnje.

Tako bi se sufinanciralo 60 posto troškova postupka u zdravstvenoj ustanovi na području Rijeke, i to najviše 10 tisuća kuna. Za postupak u Hrvatskoj izvan Rijeke ili u inozemstvu, za uslugu koja se ne nudi u Hrvatskoj, pokrivalo bi se 50 posto troškova, do razine od 8000 kuna, navela je.

Ta bi mjera, ocijenila je, doprinijela ostvarenju pozitivnog demografskog trenda, zajedno s postojećim mjerama i aktivnostima.

"Pravo na sufinanciranje troškova imali bi punoljetni i poslovno sposobni bračni i izvanbračni partneri, hrvatski državljani s najmanje godinu dana neprekidnog boravka u Rijeci prije podnošenja zahtjeva", rekla je. 

Sufinanciranje troškova medicinski potpomognute oplodnje, koji mogu biti vrlo visoki za parove, ne bi se odnosilo na zakonom određen broj pokušaja koji se odobravaju na teret na teret HZZO-a, istaknula je Blečić Jelenović. 

"Troškovi jednog postupka, uključujući smještaj i put u udaljene ustanove, mogu doseći i 30 tisuća kuna. Temeljem osobnog iskustva, znam da je proces težak za oba partnera i opterećuje ih i psihički i fizički, a u nekim slučajevima i financijski te im je potrebno dati podršku te pomoć", naglasila je.

Pročitajte više