Ljajić: Nakon uhićenja Gotovine sve jači pritisak na Beograd

NAKON uhićenja Ante Gotovine rast će pritisak na Srbiju da izruči preostale optuženike za ratne zločine koji su još na slobodi, a ukoliko do toga ne dođe platit će se velika cijena, izjavio je predsjednik Nacionalnog vijeća SCG za suradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

"Očekujem da će se pojačavati pritisak da se preostali optuženici za ratne zločine pronađu i prebace u Den Haag. Mi moramo naći adekvatan odgovor, odnosno dodatno a uvjeriti ICTY da ćemo izvršiti naše obveze", izjavio je Ljajić u intervjuu kojega je u subotu objavio sarajevski "Dnevni avaz".

On je pojasnio kako se od vlasti u Beogradu očekuje da prije svega osiguraju privođenje Ratka Mladića.

"U ovom trenutku Mladić je u našem apsolutnom fokusu, ali radimo i na uhićenju ostalih - Stojana Župljanina, Zdravka Tolimira, Gorana Hadžića. Naravno, ako i Radovan Karadžić bude lociran na području SCG bit će uhićen i proslijeđen sudu u Den Haagu", kazao je Ljajić.

Pri tom je isključio mogućnost da se svi optuženici kriju zajedno, no dopustio je kako je moguće da su Mladić i Tolimir skupa jer je takve informacije imao i Den Haag.

Ljajić je potvrdio kako je u studenom izvedena velika akcija provjere jedne lokacije u potrazi za Mladićem te da se operativna saznanja svakodnevno ovjeravaju.

"Ne isključujem ni da (Mladić) jest niti da nije u Srbiji, no nitko doista ne zna gdje je ", kazao je LJajić, dodavši kako u Beogradu ništa pouzdano ne znaju ni o Karadžiću.

Pročitajte više