Ljubav hrvatskih srednjoškolaca prema čašici sve veća

PREMA rezultatima Europskog istraživanja o pušenju, alkoholu i drogama među učenicama (ESPAD), koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), stanje je alarmantno - ljubav hrvatskih srednjoškolaca prema čašici u drastičnom je porastu.

ESPAD istraživanje za 2007. godinu provedeno je u 36 europskih zemalja. Istraživanje je u Hrvatskoj provedeno na 6.328 učenika prvog i drugog razreda srednje škole s područja cijele Hrvatske te 1.175 zagrebačkih učenika.

Prva ESPAD studija provedena je 1995. godine u 26 europskih zemalja. Od tada je u Hrvatskoj "rizično opijanje" kod dječaka s 13 posto poraslo na 39 posto, a kod djevojčica sa četiri na 16 posto. Pokazalo se i kako je vikend opijanje "uobičajena pojava".

Dječaci piju više od djevojčica, one više "miksaju" tablete s alkoholom

Iako je postotak mladih koji konzumiraju alkohol drastično porastao u obje spolne skupine, dječaci i dalje piju više od djevojčica. HZJZ zabrinjavajućim ocjenjuje i činjenicu da je oko 20 posto ispitanika alkohol u posljednjih mjesec dana konzumiralo 10 i više puta. Oko 94 posto učenika alkohol je konzumiralo bar jednom u životu.

Istraživanje je pokazalo i kako djevojčice više favoriziraju žestoka pića, dok je dečkima najdraže pivo. Djevojčice su sklonije i "miksanju" tableta s alkoholom, pa je to isprobalo 10 posto djevojčica i sedam posto dječaka prvog razreda srednjih škola, te 13 posto djevojčica i devet posto dječaka drugog razreda srednjih škola.

Cigarete podjednako vole i cure i dečki

Kad je u pitanju pušenje, razlike između djevojčica i dječaka gotovo da i nema. Svakodnevno puši jednak broj srednjoškolaca i srednjoškolki (34 posto), dok povremeno cigaretu u ruke uzme njih oko 40 posto. S 13 godina ili ranije, svakodnevno je počelo pušiti 12 posto dječaka i sedam posto djevojčica.

Marihuanu redovito konzumira šest posto dječaka i sedam posto djevojčica

Iz kategorije opojnih sredstava srednjoškolci i dalje najviše odabiru marihuanu, dok je na drugom ecstasy. Postotak među mladima sa zagrebačkog područja, veći je od onog za područje cijele Hrvatske.

Najmanje jednom u životu marihuanu je, među učenicima prvog razreda srednjih škola, probalo 20 posto dječaka i 15 posto djevojčica. U drugim razredima taj postotak raste na 30, odnosno 23 posto. Marihuanu redovito konzumira šest posto dječaka i sedam posto djevojčica.

Prema podacima HZJZ, upotreba ecstasyja je u padu, a probalo ga je četiri posto dječaka i dva posto djevojčica.

I.M.
Foto: Arhiva / ESPAD

Pročitajte više