Ljubljansko "Delo" o Kučanovu svjedočenju u Haagu

Iskaz bivšeg slovenskog predsjednika Milana Kučana koji je u srijedu svjedočio u haškoj sudnici u procesu protiv Slobodana Miloševića nije donio nove dokaze kojima bi tužiteljstvo moglo potkrijepiti optužnicu koja se odnosi na zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ocjena je koju u svom sutrašnjem broju u glavnom komentaru iznosi ljubljansko "Delo".

"Za razliku od dijela koji se odnosi na Kosovo, gdje je Miloševićeva krivica neosporna jer je u vrijeme pogroma nad Albancima bio predsjednik Srbije, za zločine u BiH i Hrvatskoj sudu je potrebno podnijeti dokaze da je optuženi s položaja predsjendika Srbije iz pozadine vukao konce dvaju krvavih ratova, te da nije iskoristio svoj očiti politički utjecaj na JNA, paravojne formacije, te hrvatske i bosanske Srbe da se sukobi zaustave prije nego je došlo do groznog broja ljudskih žrtava", navodi u komentaru izvjestitelj s haškog suđenja Božo Mešanovič. List ocjenjuje da je tužiteljstvo u vezi s dokazivanjem optužnice u tom dijelu u neprilici, te da suđenje Miloševiću zbog toga poprima maratonske razmjere. Na posredne dokaze i izjave koji bi dokazali Miloševićevu krivicu Milošević odgovara protuizjavama i protudokazima, svaljujući odgovornost na druge aktere, navodi "Delo", te dodaje kako Kučanov iskaz u tom smislu nije pomogao tužiteljstvu.

U dijelu svjedočenja u kojem je Milošević ispitivao Kučana bilo je samo nekoliko iskrica, a u dijelu kojim je Kučan interpretirao raspad Jugoslavije ponavljane su poznate činjenice, ocjenjuje list.

"Suočavavanje Miloševića s Kučanom bilo je manje žučljivo od verbalnog duela Milošević-Mesić, a Milošević je samo nekoliko puta zašao na teren osobnih obračuna s Kučanom, što neće pomoći njegovoj obrani. "Još je manje vjerojatno da će dosadašnja metoda tužiteljstva i optuženog približiti kraj procesa koje je nakon više od godine dana dostiglo trećinu svog vjerojatnog trajanja".

"Delo" u posebnim prilozima donosi reakcije na Kučanovo svjedočenje iz svijeta, pri čemu spominje da je njegov smireni nastup pred sudom u Haagu bio dobro primljen i kod "one publike u Srbiji koja je europski orijentirana".

(Hina) fl sd

Pročitajte više