Ljudi na obali Kanade stalno pronalaze raspadnuta ljudska stopala

Foto: 123rf

SLUŽBA mrtvozornika Britanske Kolumbije zatražila je od stanovnika tog područja za pomoć pri identifikaciji stopala pronađenog na obali West Vancouvera, piše Science Alert.

Možda će mnogima pronalazak stopala odvojenog od tijela zvučati šokantno, no to je zapravo iznenađujuće česta pojava na području Britanske Kolumbije.

Naime, ljudska stopala u raznim stanjima raspadanja učestalo se od 2007. godine pojavljuju uz obalu mora Salish. Većina stopala nalazi se u tenisicama ili u planinarskim cipelama, a obično ih pronalaze civili.

Jedno ili više stopala godišnje

Tako je u svibnju prošle godine na obali otoka Gabriola pronađeno stopalo u čizmi za planinarenje. Najnovije nađeno stopalo, koje se na obali pojavilo u rujnu prošle godine, bilo je u tenisici za trčanje. Dakle, od 2007. godine do danas na tom je području nađeno 20 ljudskih stopala.

15 ih je nađeno u Britanskoj Kolumbiji, a preostalih pet na obali američke države Washington, znači sa suprotne strane mora Salish ako bi se gledalo iz Britanske Kolumbije.

Sve ovisi o cipelama

No vlasti nisu previše zabrinute zbog tog fenomena i ne smatraju da tim područjem hara masovni ubojica koji stanovnicima reže noge jer niti jedno stopalo nema na sebi znakova traume tj. prisilnog odvajanja od tijela.

Vjerojatno se mnogi pitaju zašto se onda pojavljuju samo stopala, a ne i drugi dijelovi tijela, i kako su sačuvana u tako dobrom stanju, ponekad samo u ranom stadiju raspadanja.

Stručnjaci smatraju da su tome glavni razlog - cipele.

Nema ih u štiklama

"Stopala se lako odvajaju, a kada se nalaze u predmetima koji plutaju, kao što su planinarske cipele ili tenisice, lako završe na obali", rekla je forenzičarka Gail Anderson sa sveučilišta Simon Fraser u Britanskoj Kolumbiji.

"Ako bolje pogledamo, na obalama nećemo naći odvojena stopala u štiklama ili japankama", rekla je.

Dodatno, cipela (a ponekad i čarapa) štiti stopalo od gladnih morskih stvorenja. Ponekad se čak dogodi da se stopala u moru preobraze u voštanu figuru tj. postanu takozvani mrtvački vosak.

Mrtvački vosak

Naime, trupla koja dugo leže u vodi ili vlažnom tlu znaju se pretvoriti u adipociru (ili adipoceru) - žuto-smeđu tvar koja nalikuje na vosak, a koja nastaje iz tjelesne masti i tkiva.

Mada se ne radi o zločinu i serijskom ubojici, identifikacija ostataka stopala ipak nije lak posao za policiju i mrtvozornike. Ponekad su stopala jako trula te je jako teško uskladiti podatke sakupljene sa stopala s nestalom osobom jer DNK može biti previše oštećen slanom vodom.

Ipak, vlasti su do sada bile podosta uspješne pri rješavanju tih misterija te su uspjele identificirati 10 od 15 stopala pronađenih u Britanskoj Kolumbiji. Većina njih pripadala su osobama koje su počinile samoubojstvo ili poginule u nekoj nesreći.

Pročitajte više