Ljutita Vladina Agencija za mobilnost: Naš veleposlanik Turčinović nema pojma

VLADINA Agencija za mobilnost i programe Europske unije odaslala je danas reagiranje zbog izjava veleposlanika Hrvatske u Crnoj gori Petra Turčinovića koje je izrekao u nedavnom razgovoru za crnogorski dnevnik Pobjedu. Naime, Turčinović se u razgovoru dotakao hrvatskih iskustava s pretpristupnim pregovorima te prozvao ovu Agenciju. U Vladinoj agenciji za mobilnost smatraju da je veleposlanik pogrešno tumači proces pristupanja Hrvatske posebno u dijelu programa cjeloživotnog učenja.

> Veleposlanik Turčinović: EU nam je zbog gramzivosti Ministarstva obrazovanja uskratio 8 milijuna eura!
"Turčinović tvrdi da je 'Ministarstvo (znanosti, obrazovanja i sporta, op.a.) htjelo imati 'šapu nad Agencijom'. Međutim, Turčinović vjerojatno nije upoznat sa strogim pravilima Europske komisije, definiranih Odlukom Europskog parlamenta o odnosnim odgovornostima Europske komisije, država članica i nacionalnih agencija, prema kojima Ministarstvo mora i obvezno je uspostaviti mehanizme kontrole nad radom Agencije kako bi Europskoj komisiji jamčilo ispravnost provođenja programa i korištenje sredstava na nacionalnoj razini", navodi se u reagiranju ove Vladine agencije.


Turčinović se naime objasnio kao je zapravo Hrvatska ostala bez milijunske pomoći iz EU jer nije osnovala neovisnu agenciju za obrazovanje, koja bi bila odvojena od Ministarstva. Veleposlanik se čak poziva na pismo iz Bruxellesa u kojem nam zamjeren nedostatak neovisnosti.

"Neovisnost Agencije odnosi se na činjenicu da Agencija mora biti, sukladno pregovaračkom stajalištu, samostalna agencija, što je i ispoštovano.  Razumljivo je da agencija koja u ime Europske komisije upravlja njenim sredstvima za to mora biti akreditirana. Proces akreditacije vodio je Bruxelles a svi koraci Ministarstva i Agencije prilikom akreditacije poduzimani su uz strogi nadzor i upute Europske komisije", navode iz Vladine agencije dodajući da veleposlanik Turčinović krivo govori i kad kaže da smo ostali bez novca iz fondova EU kao i da Agencija nije do kraja profunkcionirala ni do danas.

"Agencija za mobilnost i programe EU akreditirana je krajem 2010.g., te zahvaljujući tome, Republika Hrvatska od početka 2011.g. punopravno sudjeluje u Programu za cjeloživotno učenje. U 2011.g. Agencija je ugovorila više od 460  projekata zahvaljujući čemu je više od 3500 građana RH sudjelovalo u međunarodnim aktivnostima učenja i usavršavanja. Osim tog programa, koji uključuje i najveći program akademske mobilnosti Erasmus, Agencija provodi i EU program Mladi na djelu",navodi se u reagiranju.

Prema njima nije točna ni tvrdnja veleposlanika koji je u razgovoru za Pobjedu zaključio "da su poslušane sugestije EU, Hrvatska bi za cjeloživotno učenje dobila oko 8 milijuna eura tijekom proteklih četiri godine".

"Međutim, 8 milijuna eura je iznos članarine koju Hrvatska mora uplatiti Europskoj komisiji  da bi mogla sudjelovati u Programu. Nakon uplate sredstava iz RH u proračun EU sredstva se vraćaju Hrvatskoj te je postotak iskorištenosti veći od 95 posto", naglašavaju na kraju iz Agencije.

Pročitajte više