Ljutiti Obama: BP je bezobziran i mora platiti za eko-katastrofu koju je uzrokovao!

AMERIČKI predsjednik Barack Obama obratio se jučer naciji iz Ovalnog ureda kako bi im među ostalim dokazao da njegova administracija vlada ekološkom i ekonomskom krizom u Meksičkom zaljevu. Naime, posljednje istraživanje Gallupa pokazalo je kako čak 71 posto Amerikanaca smatra da Obama ne upravlja na dobar način ekološkom krizom u Meksičkom zaljevu.

"SAD mora prestati ovisi o nafti"

Obama je stoga u utorak najavio i neke dugoročne promjene u nadzoru naftnom industrijom, kao i smanjivanje ovisnosti SAD-a o nafti. Ponovno se snažno založio za razvoj obnovljivih izvora energije upozorivši da, među ostalim, SAD svakodnevno uvozi nafte u vrijednosti od gotovo jedne milijarde dolara.

Žestoko je nasrnuo na British Petrol prozivajući ga zbog bezobzirnosti i ističući odgovornost za štetu nastalu gotovo dvomjesečnim curenjem nafte iz bušotine Depwater Horizon koja je eksplodirala i potonula 20. travnja.

Eksplozija bušotine rezultirala je ekonomskom i ekološkom katastrofom koja je u Meksičkom zaljevu ugrozila ribarstvo i turizam. Prema procjenama vladinih stručnjaka, u more je do sada isteklo oko 540 milijuna litara nafte.

Vladini dužnosnici su još prošli tjedan izvijestili javnost kako u more istječe od 20 tisuća do 40 tisuća barela nafte dnevno, da bi na jučer poduplali procjenu na 35 do 60 tisuća barela dnevno!

"BP mora platiti za štetu koju je uzrokovao"

"Borit ćemo se protiv naftne mrlje svime što imamo i koliko bude potrebno. BP mora platiti za štetu koju je napravio", kazao je Obama koji je obećao obnovu priobalja onečišćenog zaljeva. Obama će, kako je kazao, zatražiti i da BP osnuje poseban fond za obnovu koji neće biti kontroliran od strane BP-a i iz kojeg će se isplaćivati naknade radnicima i poslovnim vlasnicima koji su pretrpjeli štetu od izlijevanje nafte.

Pročitajte više