Lobisti povodom afere Konzultantica: Lobiranje u Hrvatskoj treba profesionalizirati i legitimizirati

Foto: FAH, Index

HRVATSKO društvo lobista oglasilo se priopćenjem za medije povodom izbijanja afere Konzultantica, u kojoj se, uz Anu Karamarko, spominje i lobist MOL-a Josip Petrović

Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Povodom nedavnih medijskih napisa i događaja zadnjih mjeseci koji su vezani uz posao lobiranja u Republici Hrvatskoj, Hrvatsko društvo lobista poziva na važnost regulacije zagovaranja interesa, te uvođenje javnog registra u kojem će svi oni koji žele utjecati na odluke tijela javne vlasti morati biti registrirani, kao legitimni predstavnici različitih interesnih skupina koje mogu i trebaju djelovati u demokratskom procesu odlučivanja što je definirano i hrvatskim Ustavom.

Lobiranje u Hrvatskoj treba profesionalizirati i legitimizirati jer isto će se uvijek ionako odvijati, a stvaranjem pravnog okvira za obavljanje ovog posla unaprijedit ćemo kvalitetu javnog diskursa, uvesti veću transparentnost i omogućiti organizirano artikuliranje mišljenja kroz definirani proces.

O „lobistima“ koji se spominju u medijima nemamo saznanja da su isti registrirani kao lobisti, a niti su članovi Hrvatskog društva lobista. Hrvatsko društvo lobista se od 2008. godine zalaže za donošenje propisa u skladu s najvišom europskom praksom i principima koji su već usvojeni i primjenjuju se u institucijama Europske unije", zaključuje se.

Pročitajte više