Logistika odgađa mogući rat protiv Iraka

AMERIČKE postrojbe raspoređene u Perzijskom zaljevu neće biti spremne za potpuni rat protiv Iraka prije kraja veljače ili početka ožujka zbog logističkih komplikacija vezanih u stavljanje u borbeni pogon brojčano velikih snaga, piše ´USA Today´.

Pozivajući se na dužnosnike Pentagona ´USA Today´ piše da je kalendar moguće američke invazije, kojoj je cilj svrgavanje iračkog čelnika Sadama Huseina, odgođen sa sredine veljače uglavnom zbog složenosti u stavljanju u pogon brojčano velikih kopnenih snaga.

Glasnogovornik Pentagona nije odmah komentirao ovo izvješće.

Kako piše ´USA Today´, još jedan čimbenik za odgodu kalendara mogućeg rata je i to što Turska nije pristala prihvatiti oko 80.000 američkih vojnika koji će sudjelovati u invaziji na Irak.

"The New York Times": Teroristička prijetnja američkoj vojsci prema Zaljevu

Američka obavještajna služba otkrila je da postrojbama i opremi koji se kreću prema Perzijskom zaljevu radi mogućeg rata s Irakom prijeti teroristički napad, objavio je The New York Times.

Pozivajući se na visoke vojne dužnosnike list piše da su u posljednja tri tjedna američki obavještajci prikupili informacije o planiranom bombaškom napadu na putnički zrakoplov koji je vojska unajmila radi prijevoza vojnika i opreme.

Američka vojska je, da bi spriječila takve napade, po prvi put u povijesti počela davati tajne obavještajne podatke komercijalnim transportnim tvrtkama koje prevoze američke postrojbe prema Bliskom istoku, piše NYT pozivajući se na visoke dužnosnike.

U slučaju sumnje na bombaški napad vojska je došla do podataka o zrakoplovnoj tvrtki, zračnoj luci i datumu i vremenu napada koje obavještajci nisu željeli otkriti iz sigurnosnih razloga. Nakon toga otkrića izmijenjeno je vrijeme leta i njegov pravac.


U slučaju pune ratne mobilizacije više od 90 posto vojnika prevoze privatne američke zračne tvrtke.



 

Pročitajte više