London želi koaliciju protiv pobune u Afganistanu

VELIKA BRITANIJA želi stvoriti koaliciju koja će se, nakon djelomičnoga povlačenja američkih vojnika, boriti protiv talibanske pobune i al-Qaidine terorističke mreže koja se širi na jugu Afganistana, prenio je Guardian.

Velika Britanija o mogućnosti stvaranja takvih snaga pregovara s nekoliko zemalja, među kojima su Australija, Kanada i Novi Zeland, uoči summita NATO-a koji bi se trebao održati u Bruxellesu početkom prosinca.

Britanski državni tajnik za oružane snage Adam Ingram rekao je u parlamentu da će se elitne postrojbe početi pripremati za moguće operacije u južnoj pokrajini Helmand. Tijekom sljedećih tjedana na to će područje biti poslani stručnjaci za logistiku koji će pripremiti razmještanje snaga, prenio je Guardian.

Ingram je naglasio da su te mjere "tek oprezne vojne pripreme za moguće buduće razmještanje".

Prema Guardianu u proljeće 2006. u Afganistan će biti poslano još približno 2000 britanskih vojnika, tako da će ih biti ukupno 4800.

Velika Britanija predvodit će od svibnja 2006. međunarodne snage u Afganistanu, ISAF, koje trenutačno imaju 8500 vojnika iz 36 zemalja.

ISAF bi se 2006. trebao razmjestiti i u južnom Afganistanu gdje se trenutačno nalazi vojna koalicija pod američkim zapovjedništvom koja ima približno 20.000 vojnika.

Pročitajte više