Londonska medicinska sestra tjerala Nigerijke na vudu obrede, morale su piti krv s crvima

Screenshot/Ilustracija: YouTube

LONDONSKA medicinska sestra osuđena je danas na sudu u Birminghamu na 14 godina zatvora jer je htjela prisiliti pet Nigerijki da rade kao prostitutke u Njemačkoj nakon što ih je prestrašila vudu obredima.

Josephine Iyamu (51), poznata i pod imenom Madame Sandra, također je osuđena i zbog ometanja pravosuđa jer je dala uhititi rodbinu žrtava u Nigeriji nakon što je uhićena u Londonu.

Pet žrtava bilo je spašeno s jednog broda kojim su bježale iz Afrike u Europu.

"Pokazali ste potpuni prezir prema dobrobiti tih žena", rekao je sudac Richard Bond. "Niste ih smatrali živim ljudskim bićima, nego robom koja vam donosi velik novac."

Obećavala im bolji život

Unatoč skromnim primanjima medicinske sestre, ona je često putovala u inozemstvo i imala je veliku kuću u Benin Cityju u Nigeriji gdje je zapošljavala poslugu.

"Koristeći svoj status, Iyamu je regrutirala ranjive žene u selima i obećavala im bolji život u Europi", objasnila je Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala.

Prije njihova polaska, žrtve je podvrgnula vudu obredima kako bi povećala svoju moć nad njima: morale su pojesti pileća srca i popiti krv sa crvima.

"Žene su mislile da će se njima ili njihovim obiteljima dogoditi nešto loše ako ne budu ispunile svoje obveze prema Iyamu ili ako pokušaju pobjeći", navodi agencija.

Iyamu je uhićena u kolovozu 2017. na Heathrowu po slijetanju iz Lagosa.

Pročitajte više