Londonska policija prijetila mu uhićenjem zbog toga što otvoreno pokazuje da je Židov

Screenshot: BBC

Sky News je snimio napetu raspravu između londonskih policajaca i aktivista u kojoj su ga nazivali "otvorenim Židovom" i prijetili mu uhićenjem zbog toga što se našao u neposrednoj blizini propalestinskog prosvjeda. Snimka daje kontekst ovom događaju zbog kojeg se ravnatelj londonske policije suočava s pozivima da podnese ostavku.

Scotland Yard se već dva puta morao ispričati nakon što se na društvenim mrežama pojavio kratki video u kojem se vidi da je Gideona Faltera, izvršnog direktora Kampanje protiv antisemitizma, u subotu, 13. travnja, u blizini prosvjeda u četvrti Aldwych u Londonu zaustavio policajac.

Prvobitna isprika morala je biti povučena jer je sugerirala da je Falterova prisutnost bila provokativna zato što je nosio karakterističnu židovsku jarmulku. Druga isprika izričito navodi da "biti Židov nije provokacija". Visoki policijski dužnosnici potom su Falteru ponudili privatni sastanak kako bi mu se osobno ispričali i razgovarali o tome što još policija može učiniti kako bi se Židovi u Londonu osjećali sigurnima.

Premijer očekuje od policije objašnjenje

Britanski premijer Rishi Sunak bio je zgrožen načinom na koji je policija postupala s Falterom tijekom propalestinskih demonstracija u Londonu, rekao je za BBC izvor iz Downing Streeta.

"Premijer očekuje od policije objašnjenje kako se to dogodilo i što će učiniti kako bi se židovska zajednica u Londonu osjećala sigurno, a od londonskog gradonačelnika Sadiqa Khana očekuje da pozove policiju na odgovornost", rekao je BBC-jev izvor.

U snimci Sky Newsa vidi se da Falter inzistira na tome da je samo pokušavao prijeći cestu kojom su prolazili prosvjednici. No, policajac to osporava i tvrdi da je namjerno ušetao u gomilu, optuživši ga da nije iskren oko svojih namjera i da je želio "antagonizirati prosvjednike".

Snimka Sky Newsa prikazuje policijskog narednika kako objašnjava Falteru da su u tijeku "velike demonstracije" i zabranjuje mu prilaz prosvjedu. Kad je Falter upitao je li to zato što je Židov, službenik potvrđuje glavom i kaže: "Nažalost."

Policajac potom kaže: "Nažalost, gospodine, namjeravate s pločnika skrenuti usred propalestinskog marša, zbog čega sam vas zamolio da odete. Vi pokušavate pogoršati situaciju. Već vidim na koji način razmišljate."

Falter je odgovorio: "Moj način razmišljanja? Moj način razmišljanja je da sam Židov u Londonu i mogu hodati gdje želim."

Policajac mu je tada rekao: "Molim vas, nemojte biti neiskreni, gospodine."

"Nisam neiskren, mogu hodati gdje god želim. Ako poželim hodati do tog kolnika, onda ću to učiniti, a vi ćete me morati uhititi", odgovorio je Falter. 

Policajac potom kaže: "Pođite sa mnom, izvest ću vas odavde ako je to ono što želite. Morat ćemo ići dužim putem, mnogo je ljudi."

Falter je na to rekao: "Zašto jednostavno ne mogu hodati kuda želim?", da bi mu policajac dobacio: "Zato što su velike demonstracije. Tamo možete vidjeti izraelske zastave, ispratit ću vas tamo."

Ali Falter nije želio krenuti za policajcem. Rasprava se nastavila sljedećim riječima.

Falter: Policija kaže da su ovi prosvjedi potpuno sigurni za Židove, da nema nikakvih problema. A kažete mi da ne mogu hodati do drugog pločnika, da me morate ispratiti.

Policajac: Kažem vam da ću vam pomoći tako što ću vas otpratiti i tako ćete biti potpuno sigurni, kao što smo i obećali.

Falter: Znači, siguran sam samo ako imam policijsku pratnju? Je li to ono što želite reći?

Policajac: Nudim vam pratnju, gospodine. Vidio sam kako s namjerom napuštate pločnik i hodate prema prosvjedu.

Falter: Pokušavao sam prijeći na drugu stranu ceste.

Nakon još nekoliko rečenica Falter je pitao je li zaustavljen zato što je Židov i zato što bi to "antagoniziralo" gomilu.

Policajac: Vi ste očigledno Židov po izgledu, vi pokazujete svoju vjeru. Odlučili ste izaći na cestu i namjerno hodati ususret masi. Ovo je sasvim očita propalestinska demonstracija. Zabrinut sam jer se vaše ponašanje promijenilo. Prvo ste bili na pločniku, niste stvarali probleme. Zatim ste odlučili prijeći na cestu i niste je namjeravali prijeći, nego hodati ususret masi ljudi.

Falter: O čemu pričate? Hodao sam preko ceste.

Policajac: Koju riječ niste razumjeli? Hodali ste nasuprot kretanja ljudi. Zato sam vas zamolio da se pomaknete na pločnik.

Kad je Falter pitao hoće li mu biti dopušteno prijeći cestu ako skine svoju jarmulku, policajac je rekao da neće zato što nije siguran da je neće vratiti na glavu.

Tada se može čuti kako netko treći kaže: "Počeli ste se vrtjeti u krug, momci."

Aktivist je zatim razgovarao s drugim policajcem koji mu je rekao da će biti uhićen ako ostane. Rečeno mu je da njegova prisutnost "antagonizira" veliku grupu ljudi i da se policija ne može nositi sa svima ako ga napadnu.

Policajac je rekao: "Namjerno ste pokušali proći kroz grupu. Ovdje imate prolaz na kojem nema nikakvih prepreka, ali izabrali ste suprotstavljanje."

Dok je Falter ponavljao da želi prijeći cestu, netko je povikao: "Ubojice djece!" Ponovno je pošao na kolnik, gdje su stajali prosvjednici sa zastavama i plakatima, što je nagnalo policajca da ga obujmi rukom.

Uz povike "Palestina će biti slobodna", čuli su se i povici "sram te bilo" i "ološu".

Falter je nastavio negodovati policiji, tvrdeći da nisu uspjeli izaći na kraj s prosvjednicima koji su se "neprimjereno ponašali". Propalestinski prosvjednici, neki od njih maskirani, vikali su prema Falteru: "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna."

Govoreći za BBC, Falter je nazvao svoje iskustvo zastrašujućim i rekao da se osjećao kao "kriminalac zato što je Židov". "Ravnatelj policije Mark Rowley ograničava prava građana Londona koji poštuju zakone, uključujući židovsku zajednicu, kako bi umirio bezakonje. Mislim da je vrijeme da Mark Rowley ode. Potreban nam je novi ravnatelj koji razumije da je uloga policije provoditi zakon. Ako zakon kaže da građani Londona mogu slobodno ići kamo god žele, sve dok se pridržavaju zakona, onda je to ono što policija mora provoditi."

U ažuriranom priopćenju od nedjelje navečer londonska policija je objavila da će "ostati usredotočena na to da učini sve što je moguće kako bi se Židovi u Londonu osjećali sigurno".

Pročitajte više