Britanski sud odbacio tužbu protiv Tonyja Blaira zbog rata u Iraku

Foto: Getty Images

VISOKI sud u Londonu danas je odbacio posljednji pokušaj bivšeg iračkog generala da tuži bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira pred sud zbog invazije na Irak 2003.

Blairovi kritičari već godinama pozivaju na njegov kazneni progon zbog odluke da se pridruži međunarodnoj koaliciji koju je formirao tadašnji predsjednik SAD-a George Bush, a koja je invazijom svrgnula režim Sadama Huseina. Ova iznimno kontroverzna odluka trajno je ukaljala Blairovu političku ostavštinu, s obzirom na rat, terorizam i kaos kojim je Irak zahvaćen sve do danas.

Kako javlja Reuters, dvoje viših sudaca Visokog suda odbacilo je žalbu na odluku nižeg suda prema kojoj se tužba ne može prihvatiti budući da zločin za kojeg se Blaira optužuje, zločin međunarodne agresije, ne postoji u pravu Engleske i Walesa. Osim Blaira, tužba je bila podnesena i protiv njegovog ministra vanjskih poslova Jacka Strawa te državnog odvjetnika Petera Goldsmitha. 

Zločin agresije ne postoji u engleskom pravu

Odvjetnici iračkog generala Abdel Wahid Šanan al Rabata tražili su da odluku nižeg suda, donesenu u studenom prošle godine, revidira Vrhovni sud. Suci Visokog suda zaključili su da žalba nema šanse proći na Vrhovnom sudu i da  zbog toga revizija ne može biti dozvoljena. Naime, iako su priznali da zločin agresije postoji u međunarodnom pravu, zaključili su da se takvo suđenje ne može provesti pred domaćim sudom budući da takvog zločina nema u domaćem pravu.

U vrlo kritičnom izvještaju državnog povjerenstva o Iraku pod vodstvom sir Johna Chilcota, objavljenom 2016. nakon istrage koja je trajala čak sedam godina, iznesene su brojne pogreške bivšeg britanskog premijera u opravdavanju, planiranju i vođenju rata u Iraku. No Blair je tada, kao i prethodno, negirao da je lagao britanskom parlamentu kada je zagovarao vojnu intervenciju i nastavio tvrditi da je svrgavanje Sadama Huseina učinilo svijet sigurnijim i mirnijim. 

Pročitajte više