Londonski sud odlučio: Juliana Assangea izručit će Švedskoj!

LONDONSKI sud donio je odluku o izručenju Juliana Assangea Švedskoj. Smatraju kako treba biti izručen i izjasniti se o optužbama za silovanje. Assangeovi će odvjetnici uložiti žalbu na odluku o izručenju, pa će tek na ljeto biti poznata konačna odluka, javljaju britanski mediji.

Na sudu Belmarsh u južnom Londonu okružni sudac Howard Riddle je kazao kako izručenjem neće biti povrijeđena ljudska prava osnivača WikiLeaksa. Assange je već najavio žalbu na ovu odluku suda te odbacuje tri optužbe za seksualni napad i jednu optužbu za silovanje u Stocholmu prošlog kolovoza. Vjeruje kako su optužbe politički motivirane zbog rada WikiLeaksa.

Sudac odbacio prigovor o nepravednom suđenju u Švedskoj

Zviždačka stranica WikiLeaks podigao je buru prošlih mjeseci objavljivanjem tajnih dokumenata, među kojima su i američke diplomatske depeše. Sudac Riddle je odbacio navod da Assange u Švedskoj neće dobiti pravedno suđenje što su tvrdila obrana tijekom dvodnevnog saslušanja prošlog mjeseca. Obrana je te navode dokazivala činjenicom da je švedski premijer Fredrik Reinfeldt od Assange napravio švedskog "državnog neprijatelja br. 1".

No sudac je tijekom objavljivanja presude rekao kako ne smatra da je namjera švedskog premijera bila da Assange ne dobije pošteno suđenje, a da takvi komentari neće do njega niti dovesti. Assange je uhićen 7. prosinca na temelju Europske tjeralice te je devet dana proveo u pritvoru u zatvoru Wandsworth prije puštanja uz jamčevinu.

Odvjetnici strahuju od izručenja SAD-u

Assangeovi odvjetnici su na saslušanjima iznijeli bojazan da bi njihov branjenik mogao biti izručen SAD zbog odvojenih optužbi koje se tiču WikiLeaksa gdje bi mu mogla prijetiti smrtna kazna.

Pročitajte više